Mainos

Kuntaliitokset vähentävät valtuustopaikkojen määrää

Ensi sunnuntaina järjestetään ensimmäiset yhteisvaalit 13 kunnassa. Kuntaliitokset mullistavat poliittisia voimasuhteita syksyn vaaleissa ja monissa kunnissa läpimenoon tarvitaan reilusti aiempaa enemmän ääniä.

Vuoden vaihteessa toteutuu toistakymmentä kuntaliitosta, joissa yhteiset kunnallisvaalit pidetään jo tänä syksynä. Valtuustopaikat vähenevät kuntaliitoksissa parilla sadalla. Uusi vaalitilanne muuttaa poliittisia voimasuhteita kunnissa ja monissa tapauksissa läpimenoon tarvittava äänimäärä kasvaa kuntaliitoksen vuoksi reippaasti.

Joensuun kupeessa Tuupovaarassa viimeisen ennakkoäänestyspäivän aamuna syntyi pieni ruuhkanpoikanen. Tuupovaarassa äänestetään valtuutettuja nyt ensimmäisen kerran uuteen suur-Joensuun kaupunginvaltuustoon.

Kuntalaisia huolestuttavat mm. vanhempien ihmisten ja syrjäkylillä asuvien palvelut ja niiden säilyminen.

Joensuuhun yhdistyvissä Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran kunnissa valtuustoihin pääsi edellisvaaleissa parillakymmenellä äänellä. Nyt läpimenoon tarvitaan ehkä 5-kertainen äänimäärä. Aivan uudentyyppinen vaaliasetelma kiihottaa myös poliittisia puolueita. Perinteiset valtasuhteet saattavat keikahtaa selvästi, kun kaksi maaseutukuntaa yhdistyy isoon kaupunkiin.

Ensimmäiset yhteiset vaalit pidetään nyt myös Haminassa, Raahessa ja Pieksänmaalla, joissa kuntaliitos on tapahtunut edellisten vaalien jälkeen.

Ainakaan Joensuun seudulla kuntaliitos ei merkittävästi muuttanut ennakkoäänestysintoa puoleen tai toiseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.