Mainos

Kuntalaiset eivät usko vaikutusmahdollisuuksiinsa

Suomalaiset viihtyvät asuinkunnassaan ja palveluihin ollaan tyytyväisiä, mutta omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa kuntapäätöksiin ei uskota.

Terveyden edistämisen keskus ry:n kansalaiskyselyssä lähes 40 prosenttia ei usko mahdollisuuksiinsa vaikuttaa kunnan päätöksentekoon. Erityisesti näin kokevat 25-34-vuotiaat.

Kunnanjohtajien ja kansalaisten näkemykset poikkeavat toisistaan erityisesti päätöksenteon vaikuttamisen osalta. Kuntapäättäjät uskovat, että asukkaat voivat riittävästi vaikuttaa kuntapäätöksiin.

Siinä missä kansalaiset kokivat kunnassa vaikuttamisen vaikeaksi, he toisaalta olivat tyytyväisiä oman alueensa järjestötoimintaan ja kokivat sen merkitykselliseksi sekä tärkeäksi. Vastaajista 73 prosenttia piti järjestötoimintaan osallistumisen mahdollisuuksia hyvinä. Naiset olivat miehiä useammin sitä mieltä, että järjestöt ajavat heille tärkeitä asioita.

Terveyden edistämisen barometriin 2009 haastateltiin 224 kuntajohtajaa, terveysjohtajaa ja kansanterveysjärjestön johtajaa. Kansalaiskyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Barometri julkaistiin nyt 17. kerran.

Suomalaiset viihtyvät asuinkunnassaan

Barometrin vastausten perusteella suomalaiset viihtyvät asuinkunnassaan yleisesti ottaen hyvin. Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että heidän ympäristönsä on turvallinen ja terveellinen. Liikenneyhteydet palveluihin koettiin sujuviksi.

Liikuntamahdollisuuksiin olivat tyytyväisiä lähes kaikki ja puolet vastaajista piti myös muita harrastusmahdollisuuksia riittävinä. Kolmannes kuntalaisista oli myös sitä mieltä, että kunta tarjoaa riittävästi tukea elintapamuutoksiin kuten alkoholista ja tupakasta vieroitukseen.

Kuntalaisista 67 prosenttia kokee myös lapsiperheille tarjotut palvelut riittävinä. Kunnan tukeen ovat tyytymättömimpiä alle 25-vuotiaat. Senioripalveluihin tyytyväisiä oli lähes 60 prosenttia vastaajista ja 58 prosenttia myös uskoo, että jos elämäntilanne muuttuu ikääntyessä vaikeaksi niin kunnan apuun voi luottaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.