Mainos

Kunta-alalle osittainen neuvottelutulos

Kaikki muut sopimusalat paitsi sairaanhoitajat ja perushoitajat puoltavat neuvottelutuloksen hyväksymistä. Hoitoala voi kuitenkin vielä päästä mukaan sopimukseen, mutta sen sisältöä ei enää voi muuttaa.

Neuvottelut kunta-alan palkkaneuvotteluissa etenivät päivällä työnantajan jätettyä uuden sopimustarjouksen. Useita ammattiliittoja edustavien kolmen neuvottelujärjestön edustajat allekirjoittivat neuvottelutuloksen iltapäivällä.

Sen sijaan hoitoalan järjestöt Tehy ja Super eivät vielä ottaneet siihen kantaa. Liittojen valtuustot kokoontuvat ensi viikon loppupuolella. Niiden yhteisen neuvottelujärjestö TNJ:n työvaliokunta pohtii tilannetta jo huomenna. Hoitoalojen jättäytyminen sopimuksen ulkopuolelle merkitsisi työtaistelua.

Kyseessä on vasta neuvottelutulos. Kaikki neljä järjestöä ja niihin kuuluvaa ammattiliittoa käsittelevät esitystä omissa hallinnoissaan. Niiden on määrä ilmoittaa kuntatyönantajalle 1. lokakuuta hyväksyvätkö ne sen.

Kaksivuotinen sopimus tulisi voimaan heti. Sopimuksen kustannusvaikutus olisi noin yhdeksän prosenttia. Naisvaltaisille koulutetuille ryhmille kohdistettavine tasa-arvoerineen se olisi keskimäärin 11 prosentin luokkaa. Valtion osuus pysyi aiemmin luvatussa 150 miljoonassa eurossa vuodessa.

Porkkanaksi tuli "jouluraha"

Sopimus olisi kustannusvaikutukseltaan lähes samaa tasoa kuin työnantajan aiemmin tekemä tarjous, mutta eriä on kohdennettu toisin. Uutta on myös se, että kaikki työntekijät saisivat 270 euron suuruisen kertakorvauksen joulukuussa.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Markku Jalosen (kok.) mukaan myös naisvaltaisille koulutetuille ryhmille kohdistettava tasa-arvoerä suureni.

- Tarkennuslaskennalla saimme hieman lisää pelivaraa tasa-arvoerän kohdentamiseen. Nostimme korotusta 2,6 prosenttiin esimerkiksi hoitohenkilöstölle, päivähoitoon ja sosiaalitoimen henkilöstölle. Aiempi tarjous sisälsi keskimäärin kahden, enimmillään 2,4 prosentin korotuksen. Se vaihtelee 30-50 euron välillä työtehtävistä riippuen.

Tehy: Lisäys on vain muutama euro

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) sanoi, että hoitoalalle luvattu tasokorotus puuttuu yhä. Hän arvioi, että lisäys tuo sairaanhoitajille keskimäärin vain noin 3,8 euroa lisää kuukaudessa.

- Myös korotusten maksamisajankohtaa on myöhennetty, joten korotusten vaikutus on oikeastaan plus miinus nolla.

Hän korosti, että neuvottelutulosta ei kuitenkaan ole vielä päästy tarkemmin tutkimaan. Ratkaisut tekee liiton valtuusto.

Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki (kesk.) korosti, että jäljellä on vielä kymmenkunta päivää aikaa miettiä ratkaisua. Hän ei pitänyt mahdottomana, että poliitikot voisivat vielä lunastaa vaalien alla tekemiään lupauksia tasa-arvoerästä.

- Me jäisimme nyt 30 euron varaan, mikä vaalien alla oli satoja euroja.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen valtuuskunta ja pääsopijajärjestöjen hallinnot käsittelevät neuvottelutulosta torstaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.