Kunnat rikkovat räikeästi lakia – vanhukset heitteillä

Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalon mukaan kunnat jättävät vanhukset suoranaisesti heitteille, koska eivät tee hoitopaikkapäätöksiä.

– Vanhusta ei saisi jättää yksin epävarmaan tulevaisuuteen odottamaan päätöstä tai hoitopaikkaa. Näin vanhus jää heitteille. Jos toimitaan tällä tavoin niin,  kuntien mielestä vanhuksilla ei ole samoja oikeuksia kuin muilla, pamauttaa Uusitalo.

Valviran ja THL:n vanhustenhuollon selvityksestä käy ilmi, että kunnat rikkovat lakia jättämällä hoitopäätöksen tekemättä.

Uusitalon mukaan päätös pitäisi tehdä kolmessa kuukaudessa ja antaa siitä kirjallinen päätös. Kirjallisesta päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

– Kunnat ovat selittäneet tilannetta, että he eivät halua tehdä kielteisiä päätöksiä vaan ainostaan myönteisiä, jos paikkoja ei ole. Vanhus pääsee epämääräisen jonon kautta hoitoon, jos paikkoja vapautuu, ihmettelee Uusitalo.

Uusitalon mukaan osa kunnista taas antaa päätöksen vain suullisesti ja tämänkin vain silloin kun paikkoja on.

Vanhusta ei haluta "pakottaa" valittamaan

Kunnat ovat puolustelleet lain rikkomista sillä, että huono tai kielteinen päätös ei pakota vanhusta valittamaan. 

Valvira kohdistaa valvontaa 31 kuntaan, joilta on nyt pyydetty selvitys tilanteesta. Nämä kunnat eivät tee ollenkaan kirjallisia päätöksiä tai tekevät, mutta vain myönteisiä.

Tämän lisäksi 70 kunnalle tullaan lähettämään täsmäohje siitä, miten hoitopäätös tulisi lain mukaan tehdä.

Kunnat eivät tunne lakia

Uusitalo ihmettelee, että jotkut kunnat ovat puolustelleet toimintaansa selittämällä, että eivät tunne lakia.

– Laki on kuitenkin jo 14 vuotta sitten säädetty ja koskee kaikkia sosiaalihuollon asioita eikä vain vanhuksia, toteaa Uusitalo.

Valvira muistuttaa, että kielteiseenkin hoitopäätökseen tulisi kirjata asiakkaan toive hoitopaikasta. 

– Tämän lisäksi vanhuksen tilannetta seuraamaan pitäisi määrätä vastuutyöntekijä, jotta asiakas ei jää heitteille eli vanhusta ei saa jättää yksin, ohjeistaa Uusitalo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja