Mainos

Kunnat järjestävät ennakkoäänestyksen ensimmäistä kertaa

Yhteensä 87 pientä kuntaa järjestää eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen omissa tiloissaan. Näin toimitaan ensimmäistä kertaa, koska posti on lakkauttanut konttorinsa monissa pienissä kunnissa.

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Kirsti Rissanen odottaa ennakkoäänestyksen sujuvan kunnanvirastoissa mutkattomasti. Koulutusta ja harjoituksia on järjestetty. Hallitusneuvos Jarmo Törneblom ministeriön vaaliosastolta toteaa, että oikeusministeriön mielestä asiamiespostit, joita on esimerkiksi kauppojen ja bensa-asemien yhteydessä, eivät ole sopivia ennakkoäänestyspaikkoja. Kunnanvirasto, kirjasto tai palvelutalo sen sijaan käyvät hyvin, Törneblom sanoo.

Kunnat, jotka järjestävät omat ennakkoäänestyspaikat, ovat lähes järjestään hyvin pieniä, 2000-3000 asukkaan kuntia. Suurin on 10 000 asukkaan Pedersöre. Eniten niitä on Pohjanmaalla Vaasan vaalipiirissä, seuraavaksi eniten Varsinais-Suomessa ja kolmanneksi eniten Uudellamaalla.

Puhelinpalvelu antaa lisätietoja

Posti järjestää ennakkoäänestyksen 538 toimipaikassa. Se perustaa myös ennakkoäänestystä varten tilapäisen toimipaikan viiteen kuntaan, joissa ei ole omaa konttoria ja joissa kunta ei järjestä ennakkoäänestystä. Nämä ovat Houtskari, Iniö, Korppoo, Merimasku ja Värtsilä.

Ennakkoäänestyspäiviä on seitsemän 10.-16. maaliskuuta. Muutamat äänestyspaikat eivät kuitenkaan ole auki lauantaina ja sunnuntaina. Lisätietoja osoitteista ja aikatauluista saa postin maksuttomasta puhelinpalvelusta 9800-7100. Ulkomailla ennakkoäänestys järjestetään 10.-13. maaliskuuta.

Äänestyspäivänä 3300 äänestyspaikkaa

Tällä kertaa oikeusministeriön sivuilta löytyvät myös kaikkien ehdokkaiden numerot, joita ei viime vaaleissa vielä tarjottu. -Pelättiin hakkereita. Minulle on nyt vakuutettu, ettei vaara ole suuri, selostaa Törneblom. Varsinaisena äänestyspäivänä 21. maaliskuuta äänestyspaikkoja avataan 3300 koko maassa. Vaalien järjestämiseen osallistuu tavalla tai toisella noin 40000 ihmistä. Vaalien koko tuloksen pitäisi olla valmis kolme tuntia äänestyspaikkojen sulkemisen jälkeen, noin kello 23 vaalipäivän iltana, mikä on Rissasen mukaan kansainvälisesti vertaillen erittäin nopea aikataulu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.