Kunnat huutavat apua - yksin emme selviä

Kunnat eivät selviä peruspalveluistaan yksin, koska verorahoitus ei enää riitä. Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma haluaakin laajaa yhteisvastuuta hyvinvointipalveluihin. Hän korostaa myös yksittäisen kuntalaisen vastuuta.

- Tämän ja tulevien sukupolvien on löydettävä uudelleen vastuu lähimmäisistään. Laaja järjestökenttä, tekniset innovaatiot ja toimiva yhteistyö auttavat kuntia, sanoi toimitusjohtaja Mäki-Lohiluoma tänään SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa.

Yksityiset palveluntuottajat hoitavat yhä suuremman osan käytännön palveluista kuntalaisille. Kunnat ja kuntayhtymät tuottavat edelleen lähes kaksi kolmasosaa kaikista sosiaali- ja terveyspalveluista, mutta esimerkiksi sosiaalipalvelujen yritystoiminta on kasvanut 2000-luvulla viisinkertaiseksi.

- Paljolti vapaaehtoisen työpanoksen varassa toimivat järjestöt ovat entistä tärkeämpi hoivan ja huolenpidon kanava. Yksin sosiaali- ja terveysalalla on yli 130 valtakunnallista järjestöä, Mäki-Lohiluoma kertoi.

- Julkisen vallan tulee suhtautua ennakkoluulottomasti uusiin ratkaisuihin. Erilaiset osuuskuntatyyppiset palveluyritykset sopivat tiettyihin tilanteisiin, ja paljon on jo saavutettu perinteisten ammattirajojen ylittämisellä.

Mikä on kuntalaisen vastuu siitä, että homma pyörii?

Tuore hallitusohjelma lupaa kehittää kuntien peruspalveluja, mutta samalla kuntien rahoitusta aiotaan leikata. Mäki-Lohiluoma olettaa, että tämä johtaa verotuksen kiristymiseen ja kuntien lisävelkaantumiseen. Yleinen talouskasvu ja toiminnan tehostaminen eivät riitä kuromaan umpeen palvelujen kysynnän ja rahoituksen kuilua.

- Erilaisilla keinoilla pitää pystyä vaikuttamaan myös palvelukysynnän määrään. Yksilöiden oman vastuun lisäämisestä pitää voida keskustella, ja julkisen rahoitusvastuun priorisointia pitää tarkastella, Mäki-Lohiluoma totesi.

Kuntaliitto järjesti tänään Porin SuomiAreenalla keskustelutilaisuuden "Mikä on yhteiskunnan vastuu, mikä oma vastuu".

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat