Mainos

Kunnat erimielisiä yhteisöverosta

Yhteisöveron keräämisestä ja jakamisesta tulee kuntien kesken vaikea ongelma, kertoo MTV:n kysely

.

Kuntajohtajat ovat kovin erimielisiä nykyisen yhteisöverojärjestelmän säilyttämisestä. MTV:n uutisten kyselyssä puolet kannattaa ja puolet vastustaa muutoksia yhteisöveron keräämiseen. Eilen maan suurimmat kaupungit vaativat itselleen selvästi nykyistä suurempaa osuutta veron tuotosta. Miksei tämä nykyinen järjestelmä sitten ole hyvä?

-Yhteisöverotuottoa on erittäin vaikea ennustaa, muutokset ovat todella suuria kuntien kesken ja jopa vuosittain kunnan kohdalla liian suuria, sanoo Vilppulan kunnanjohtaja Mauri Heinonen.

Yhteisöverotuoton vaikea ennustettavuus on suurin syy, jonka vuoksi järjestelmää haluttaisiin muuttaa. MTV:n uutiset kysyi kuntajohtajien mielipiteitä keskiviikkona ja eilen Joensuun kuntapäivillä. Kyselyyn vastasi yli 80 kuntaa.

Nykyinen tapa kerätä yhteisöveroja jakaa mielipiteet. Hieman yli puolet säilyttäisi nykyisen järjestelmän. Toinen puoli vastaajista haluaisi siirtää veron valtiolle ja jakaa sen takaisin valtionosuuksina. Muutostarvetta perustellaan näin.

-Tärkeintä on, että tulee järkevä järjestelmä. Tämähän on aivan mahdoton, että budjetteja tehtäessä arviot on otettava aivan taivaan tuulesta, sanoo Ähtärin kaupunginjohtaja Lea Tolonen.

-Ihmiset eivät saa tasavertaista palvelua tässä valtakunnassa tällä hetkellä, Pihtiputaan kunnanjohtaja Erkki Nikkilä sanoo.

-Yhteisöverotulot vaikeuttavat kuntien talouden suunnittelua, koska niiden määrä heilahtelee vuodesta toiseen, toteaa myös Mäntän kaupunginjohtaja Ilkka Nikmo.

Kunnallisveroja aikoo korottaa ensi vuonna kolmannes vastaajista. Korotustarpeet ovat jopa kaksi prosenttiyksikköä. Kaksi kolmasosaa aikoo sinnitellä nykyisillä verotuotoilla.

-Olen ollut kuusi viikkoa nykyisessä tehtävässäni enkä oikein mielelläni lähtisi kertomaan vilppulalaisille mitä on tulossa, mutta kyllä paineita siihen suuntaan on, Vilppulan kunnanjohtaja Heinonen jatkaa.

Kysyimme myös pitäisikö koululaisten iltapäivähoito siirtää kuntien hoidettavaksi. 90 prosenttia kuntajohtajista tyrmää ajatuksen. Vain kolme kannatti.

-Me hoidamme parhaillaan koululaisten päivähoitoa kunnan hoidettavaksi, eli jos muut kunnat tulevat mukaan niin se on hyvä, sanoo Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen.

Eikö tässä ole se vaara, että valtio sanoo, että Ähtäri on jo maksanut, että maksakaapa muutkin?

-Ehei, ei ole. Mehän joudumme arvottamaan kunnissa sitä mitä hoidamme ja missä järjestyksessä, Kukkonen jatkaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.06.2002.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.