Kunnanjohtajat skeptisiä soten edessä - ”Vielä ei kannata avata samppanjapulloja”

Sekä sote-esityksen suurimman voittajan että pahimman häviäjäkunnan kunnanjohtajat uskovat, että ratkaisu ei ole lopullinen.

Uudistuksen kovimman kärsijän, Rautjärven, kunnanjohtaja Harri Anttila lyttää sosiaali- ja terveysministeriön sote-esityksen. Kunnanjohtaja toteaa, että päätös työntää Rautjärven, ja monen muunkin kunnan, ennen pitkää täysin kestämättömään tilanteeseen.

– Valiokuntien pitäisi palauttaa asia välittömästi takaisin ministeriölle ja valtioneuvoston pitää tehdä uusi lakiehdotus rahoituksen määrittelystä, Anttila tilittää.

Jos valtiovarainministeriön laskelmat toteutuvat, kunta joutuu vaikeuksiin jo pelkästään peruspalvelujen tarjoamisessa.

– Käytännössä meillä on ainoana vaihtoehtona ajaa itsemme kriisikunnaksi, jos lainsäädäntö ei tule järkiinsä, Anttila toteaa.

Anttilan mukaan kuntaliitoksetkaan eivät tilannetta auttaisi, vaikka selvityksiä on jo tehty.

– Kuntaliitoksia on ihan turha hakea, koska naapureilta lähtevät vastaavat rahat.

Oletuksia, jotka voivat osoittautua vääriksi

Evijärvelle valtiovarainministeriön laskelmat näyttävät isointa plussaa. Uudistus näyttäisi tuovan yhteensä lähemmäs neljän prosenttiyksikön varan kunnallisveron laskuun. Kunnanjohtaja Sabah Samaletdin otti tiedon vastaan hämmentyneenä.

– Meidän naapureista niin monessa kulut kasvavat. Sitten meille tulee näin voimakas alennus, kyllähän se on aika hämmästyttävää.

Samaletdin mukaan laskelmissa on paljon oletuksia, jotka voivat osoittautua vääriksi.

– Minä olisin vielä aika rauhallisin mielin. Vielä ei kannata avata shampanjapulloja.

Samaletdin on kuitenkin lopputulokseen melko tyytyväinen. Hän lähettää kiitoksensa koko sote-työryhmälle, joka pystyi tekemään näinkin hyvän ratkaisun. Anttilalta ei sen sijaan kiitosta heru. Rautjärvellä aiotaan tehdä kaikki mahdollinen, jotta lakia säädettäisiin kohtuullisemmaksi.

– Me voidaan nostaa asiaa esille ja protestoida tätä. Se on oikeastaan ainoa asia, mitä tähän voidaan tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat