Kuninkaan puhe kahmi eniten Oscar-ehdokkuuksia

Änkytyksensä kanssa kamppaileva kuningas Yrjö VI on puhuttellut eniten tämänvuotista Oscar-ehdokasraatia. Tom Hooperin ohjaama brittidraama Kuninkaan puhe on ehdolla peräti 12 patsaan saajaksi. Palkintoa tavoittelevat muun muassa ohjaaja, pääosaa näyttelevä Colin Firth ja naissivuosaa näyttelevä Helena Bonham Carter.

Toiseksi eniten ehdokkuuksia nappasi uusi versio John Waynen vuonna 1969 tähdittämästä lännenelokuvasta Kova kuin kivi. Ethan ja Joel Coenin uutukainen tavoittelee kaikkiaan kymmentä patsasta.

Scifi-trilleri Inception ja Facebookin perustamisesta kertova The Social Network ovat molemmat ehdolla kahdeksassa kategoriassa.

Kaikki neljä eniten ehdokkuuksia kerännyttä elokuvaa ovat odotetusti ehdolla parhaaksi elokuvaksi. Niiden lisäksi himoittua pystiä havittelevat Black Swan, Taistelija, The Kids Are All Right, 127 tuntia, Winter's Bone ja Toy Story 3, joka on ehdolla myös parhaaksi animaatioksi.

Ohjaaja-ehdokkaat ovat Tom Hooperin ja Coenin veljesten lisäksi Black Swanin Darren Aronofsky, Taistelijan David O. Russell ja The Social Networkin David Fincher.

Oscar-palkinnot jaetaan 27. helmikuuta.

Tanskalaisväriä Oscar-kilvassa

Colin Firthin lisäksi parasta miespääosan Oscaria havittelevat Javier Bardiem meksikolaiselokuvasta Biutiful, Jeff Bridges Coen-länkkäristä Kova kuin kivi, Jesse Eisenberg The Social Networkista ja James Franco tosipohjaisesta jännitysdraamasta 127 tuntia.

Naisnäyttelijöiden parhaimmistoa edustivat viime vuonna ehdokkuuksien perusteella Annette Bening elokuvassa The Kids Are All Right, Nicole Kidman parisuhdedraamassa Rabbit Hole, Jennifer Lawrence köyhälistökuvauksessa Winter's Bone, Natalie Portman ballerinan roolissa elokuvassa Black Swan ja Michelle Williams romanttisessa Blue Valentinessa.

Miesten vuoro putosi Oscar-kilvasta, mutta tanskalaista väriä sentään jäi mukaan, sillä Susanne Bierin Kosto on ehdolla parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi. Muut ehdokkaat ovat meksikolainen Biutiful, kreikkalainen Dogtooth, kanadalainen Incendies ja algerialainen Hors-la-loi (Lain ulkopuolella).

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat