Kuninkaalliset ovat tuttu näky olympialaisissa – nämä tarinat urheilun ja rakkauden saralla eivät unohdu

Tältä näyttävät suomalaisurheilijoiden edustusasut Tokion olympialaisissa 0:20
Tältä näyttävät suomalaisurheilijoiden edustusasut Tokion olympialaisissa!

Kuninkaalliset ovat juhlineet olympiamitaleja useamman kerran sekä urheilusankareina että katsomoissa, ja onpa kisojen yhteydessä saanut alkunsa myös suuria rakkaustarinoita.

Kuninkaalliset ovat vuosien saatossa olleet hyvin tuttu näky olympialaisten kisakatsomoissa. Siniveriset ovat kuitenkin kunnostautuneet olympiakisoissa myös kilpakentillä, ja onpa heidän joukossaan myös useampi olympiavoittaja.

Suosituin olympialaji kuninkaallisten keskuudessa vaikuttaisi olevan purjehdus, jossa siniveriset ovat niittäneet menestystä vuosikymmenten saatossa.

Urheiluhullun Norjan nykyinen kuningas Harald V on purjehduksen maailmanmestari ja Euroopan mestari, ja kilpaili kolmissa olympialaisissa vuosina 1964–1972. Olympiamitaleja Haraldilla ei ole, mutta sen sijaan hänen isänsä kuningas Olavi V voitti kultaa vuoden 1928 kesäolympialaisissa Amsterdamissa ollessaan vielä kruununprinssi. Harald muistetaan myös siitä, että hän avasi vuoden 1994 Lillehammerin talviolympialaiset.

Olavi ei ole ainoa kuninkaallinen olympiavoittaja purjehduksessa. Myös kreikkalainen prinssi Konstantin II juhli purjehduksen louhi-luokassa olympiakultaa vuonna 1960 Roomassa. Konstantinin sisar Sofia on Espanjan ex-kuninkaan Juan Carlosin puoliso, ja myös Sofia oli vuonna 1960 Kreikan purjehdusmiehistön varajäsenenä.

Juan Carlos kisasi purjehduksessa Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 ja parin poika, Espanjan nykyinen kuningas Felipe, purjehti hänkin olympiatasolla ja kantoi maansa lippua vuonna 1992 Barcelonan olympialaisten avajaisissa. 

Felipen sisaren Cristinan taloussotkuissa ryvettynyt aviomies Iñaki Urdangarin kilpaili Espanjan olympiajoukkueessa käsipallossa ja keräsi urheilu-urallaan kaksi olympiapronssia. Talousrikosvyyhdin seurauksena vuonna 2017 tittelinsä menettänyt Cristina puolestaan purjehti hänkin vuonna 1988 Soulin olympialaisissa.

Britannian hovissa on puolestaan kovia hevosurheilijoita. Kuningatar Elisabetin lapsenlapsi Zara Tindall (ent. Phillips) on kilpaillut kenttäratsastuksessa ja ilahdutti kotiyleisöä nappaamalla hopeamitalin Lontoon olympialaisissa vuonna 2012. Zaran äiti, prinsessa Anne, kilpaili vuonna 1976 samassa lajissa Montrealin kesäolympialaisissa, mutta jäi ilman mitalia. Asiasta nousi aikanaan kohu, sillä Anne oli ensimmäinen brittihovin jäsen, joka kilpaili olympialaisissa.

Myös prinsessa Annen ensimmäinen aviomies ja Zaran isä Mark Phillips kilpaili ratsastuksessa vuoden 1972 ja 1988 olympialaisissa. Hänen palkintokaapistaan löytyy olympiakulta ja -hopea.

Suuria rakkaustarinoita

Olympialaisissa on syttynyt myös kuninkaallisia romansseja. Ruotsin nykyinen kuningas, silloinen kruununprinssi Kaarle Kustaa iski Münchenin olympialaisten katsomossa vuonna 1972 silmänsä kisaorganisaatiossa työskennelleeseen Silvia Sommerlathiin, 27. Bileprinssin maineessa ollut Kaarle Kustaa, 26, huomasi saksalais-brasilialaista syntyperää olevan tumman kaunottaren kiikarin avulla, ja Silvia havahtui pian siihen, että häntä tarkkaillaan. 

Kaarle Kustaa kutsui Silvian hyvin pikaisesti perhepäivällisille, ja kaksikko suuntasi päivällisiltä nopeasti vielä yhdessä diskoon.

– Kuului vain klik, Ruotsin nykyinen kuningaspari kuvaili neljä vuotta myöhemmin kihlajaishaastattelussaan hetkeä, jolloin salamarakkaus roihahti.

Pari on ollut naimisissa jo 45 vuotta ja liitosta syntyi kolme lasta: prinsessa Victoria, prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine. Ruotsin kuninkaalliset tunnetaan kovina urheilufaneina ja kuninkaallisen perheen jäseniä on nähty usein myös olympialaisten kisakatsomoissa.

Kaarle Kustaan tavoin myös Tanskan kruununprinssi Frederik kohtasi suuren rakkautensa olympialaisten yhteydessä. Kruununprinssi tutustui australialaiseen kiinteistövälittäjään Mary Donaldsoniin Sydneyn kesäolympialaisten aikaan vuonna 2000. Mary ei aluksi todellakaan tiennyt juttelevansa pubissa Tanskan tulevan hallitsijan kanssa ja antoi Frederikille puhelinnumeronsa, ja seuraavana päivänä prinssi soitti. 

Loppu oli historiaa: Kuukausia kestäneet maratonpuhelut ja viestittely loppuivat, kun Mary muutti rakkauden perässä Tanskaan. Pari kihlautui vuonna 2003 ja häitä vietettiin 14. toukokuuta 2004. Onni on vuosien mittaan täydentynyt neljällä lapsella. 

Kruununprinssipari on vieraillut tiettävästi jokaisissa olympialaisissa vuodesta 2004 lähtien. Kruununprinssi on ollut myös kansainvälisen olympiakomitean jäsen.

Monacon ruhtinas Albert on edustanut maataan kelkkailussa peräti viisissä talviolympialaisissa vuosina 1988–2002, ja on ollut tuttu näky myös olympialaisten ja muiden urheilukilpailujen katsomoissa. Kansainväliseen olympiakomiteaankin kuulunut Albert ei löytänyt rakkautta olympialaisista, mutta edusti ensimmäistä kertaa eteläafrikkalaisen uimarin Charlene Wittstockin kanssa Torinon talviolympialaisten avajaisissa 2006. 

Miehensä tapaan myös Charlenella on tausta olympiaurheilijana. Hän kilpaili vuonna 2000 Sydneyn kesäolympialaisissa 100 metrin selkäuinnissa sekä naisten 4 x 100 metrin sekauintiviestissä. Pari kohtasi toisensa ensimmäistä kertaa samana vuonna Monte Carlossa järjestetyissä uintikilpailuissa.

Uskomaton avaijasspektaakkeli

Monen kuninkaallisfanin mieleen on varmasti jäänyt myös kuningatar Elisabetin vaikuttava esiintyminen Lontoon olympialaisissa vuonna 2012. Kisojen avajaisseremoniassa nähtiin video, jolla James Bond, eli Bond-tähti Daniel Craig, saapui noutamaan kuningatarta Buckinghamin palatsista.

– Hyvää iltaa, herra Bond, kuningatar lausuu salaiselle agentille.

Tämän jälkeen nähdään, kuinka kuningatar astelee palatsin käytäviä pitkin 007:n ja corgiensa kanssa kohti helikopteria, joka lennättää kaksikon Lontoon tunnettujen nähtävyyksien yli. Kaikki huipentui siihen, että stunt-näyttelijät hyppäsivät helikopterista stadionin yläpuolella ja heti perään kuningatar saapui stadionille prinssi Philipin seurassa. Videota on katsottu YouTubessa yli 45 miljoonaa kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat