Kohukuningas Kaarle Kustaa täyttää 74 vuotta! Muistatko vielä nämä skandaalit?

1:53
Kuningas Kaarle Kustaa yllätti viime syksynä ja pienensi kuninkaallista perhettä

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa viettää vappuaattona syntymäpäiväänsä. Juhlallisuudet jäävät tänä vuonna hyvin hillityiksi.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa täyttää tänään vappuaattona 74 vuotta. Expressenin mukaan syntymäpäivää vietetään huomattavasti matalammalla profiililla kuin aiempina vuosina, sillä myös Ruotsi on saanut osansa koronavirusepidemiasta.

Syntymäpäiväsankari on ehtinyt hallita maataan jo pitkään, sillä Kaarle Kustaa kruunattiin kuninkaaksi vuonna 1973, kun hän oli vain 27-vuotias.

Hän peri kruunun isoisältään Kustaa VI Adolfilta, sillä hänen isänsä, Kustaa Adolf, menehtyi traagisesti lento-onnettomuudessa Kaarle Kustaan ollessa vain vuoden ikäinen.

Vuoden 1975 perustuslakiuudistuksen jälkeen Kaarle Kustaalla ei kuitenkaan ole ollut poliittista valtaa.

Kuningattarensa Kaarle Kustaa sai vain kolme vuotta kruunajaisten jälkeen, kun hän sanoi tahdon saksalaisbrasilialaiselle Silvia Renate Sommerlathille. Kuningas oli iskenyt silmänsä tulevaan vaimoonsa Münchenin kesäolympialaisissa vuonna 1972.

Pariskunnasta kasvoi perhe, kun kruununprinsessa Victoria syntyi vuonna 1977. Muutaman vuoden välein perässä seurasivat prinssi Carl Philip vuonna 1979, ja prinsessa Madeleine vuonna 1982. 

Hillitty ja sydämellinen kuningatar Silvia on seissyt miehensä rinnalla, vaikka parin yhteistä taivalta ovat varjostaneet lukuisat skandaalit.

Kalliisiin autoihin mieltynyt kuningas on vuosien mittaan ollut otsikoissa muun muassa roimien ylinopeuksiensa takia. Nuoruusvuosinaan hänet puolestaan tunnettiin raikulipoikana, joka ei lasiin sylkenyt. 

Vaikka salarakkaista oli supistu jo aiemminkin, syntyi suurin kuningasta kohdannut skandaali kuitenkin vasta 2010, kun paljastuskirja Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken ilmestyi.

Kirjassa paljastettiin, että kuninkaan raikulivuodet jatkuivat avioliitosta huolimatta. Kirjan mukaan Kaarle Kustaa viihtyi 1990-luvulla strippiklubeilla, ja että hänellä oli suhde laulaja-näyttelijä Camilla Henemarkin kanssa. 

Lisäksi erään strippiklubin omistajan, Mille Markovicin, väitettiin pitävän hallussaan kiusallisia kuvia kuninkaasta, jossa kuningas poseeraa kahden alastoman naisen kanssa. 

Kirjan mukaan Silvia oli tietoinen Kaarle Kustaan rakastajattaresta, mutta pysyi silti miehensä rinnalla. Kuningas pysyi vähäsanaisena tapahtumista, mutta ei kieltänyt suhdetta.

Lisäksi kuningas on vuosien saatossa aiheuttanut pahennusta möläytyksillään, eikä huomiotta jäänyt myöskään raju etikettivirhe. Tuolloin Kaarle Kustaa ilmestyi liikemiesystävän Afrikka-teemaisiin naamiaisiin iho mustaksi maalattuna.

Kuninkaan tahriutunut maine alkoi vähitellen muuttua siinä vaiheessa, kun Ruotsissa iloittiin kruununprinsessa Victorian esikoisen Estellen syntymästä vuonna 2012

Sittemmin Kaarle Kustaa ja Silvia ovatkin saaneet liudan lapsenlapsia, kun heitä on tällä hetkellä jo kaikkiaan seitsemän.

Nopeiden autojen lisäksi kuninkaan kerrotaan harrastavan muun muassa urheilusukellusta ja metsästystä. Hän on myös tuttu näky erilaisissa urheilutapahtumissa.

Tavallisesti kuningas on syntymäpäivänään tervehtinyt kansalaisia Skeppsholmenilla ja saanut kukkia lapsilta. Tänä vuonna kyseinen traditio on kuitenkin peruttu. Kaarle Kustaan ja Silvian nimittäin kerrotaan pysyttelevän kaksistaan Stenhammarin linnassa, jonne he ovat eristäytyneet.

Ruotsin kuninkaalliset ovat jo aiemmin näyttäneet esimerkkiä siitä, että perheeseen voi koronatilanteen keskellä pitää yhteyttä myös digitaalisesti. Expressenin mukaan näin toimitaan todennäköisesti myös kuninkaan syntymäpäivänä, eli Kaarle Kustaa saanee onnittelut lapsiltaan ja lapsenlapsiltaan tällä kertaa videoiden muodossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja