Matka olympialaisiin mullisti bileprinssi Kaarle Kustaan elämän – katse nauliutui tummaan saksalaiskaunottareen ja loppu on historiaa

1:55
Suomella on ollut erityinen sija Kaarle Kustaan sydämessä – nuori kuningas ja salattu Silvia-rakas tapasivat toisiaan aikoinaan suomalaisessa salamajassa

Ruotsin kuningaspari on ollut naimisissa jo 45 vuotta. Rakkaus roihahti neljä vuotta ennen häitä Münchenin olympialaisissa, kun nuori kruununprinssi Kaarle Kustaa iski silmänsä saksalaiseen Silviaan.

Olympiakisoihin liittyy useita tarunhohtoisia tarinoita. Niissä kaikista pääosassa ei suinkaan ole urheilu. 

Suomalaiset muistavat Münchenissä vuonna 1972 kisatut kesäolympialaiset ennen kaikkea siitä, kuinka Lasse Virén kaatui kymppitonnin kisassa, mutta kiri lopulta hurmioituneeseen voittoon. Virén pokkasi Münchenissä kultaa myös 5000 metrillä.

Jos kyseiset olympiakisat olivat merkkipaalu Suomen kestävyysurheiluhistoriassa, ovat ne jääneet Ruotsissa historiaan hieman toisenlaisessa yhteydessä. Matka olympialaisiin mullisti nimittäin bileprinssinä mainetta niittäneen kruununprinssi Kaarle Kustaan elämän, kun tämän katse nauliutui kisakatsomossa tummaan saksalaiskaunottareen.

Silvia Sommerlath oli tuohon aikaan 27- ja Kaarle Kustaa 26-vuotias. Ruotsin kruununprinssi huomasi saksalais-brasilialaista syntyperää olevan kaunottaren kiikarin avulla, ja Silvia havahtui pian siihen, että häntä tarkkaillaan. 

Samana iltana järjestetyssä cocktailtilaisuudessa Kaarle Kustaa välitti adjutanttinsa välityksellä Silvialle kutsun perheillalliselle. Paikalla olivat Kaarle Kustaan setä prinssi Bertil, tämän suuri rakkaus Lilian sekä Kaarle Kustaan sisar prinsessa Birgitta aviomiehensä Hohenzollernin prinssi Johann Georgin kanssa.

Erikoinen ensikosketus kuninkaalliseen perheeseen

Prinsessa Birgitta on muistellut, että tunnelma oli heti hyvin välitön, kun kuninkaallisen perheen jäsenet kohtasivat Silvian ensimmäisen kerran.

– Olimme varmaankin ottaneet lasillisen ennen kuin Silvia saapui, joten kaikki olivat hilpeinä ja yhtäkkiä prinssi Bertil tahtoi leikkiä härkätaistelua, Birgitta on Aftonbladetin mukaan kertonut ensimmäisestä perhepäivällisestä.

– Silvialla oli musta viitta olympia-asunsa päällä ja hän heilutti sitä leikkien, että se oli punainen vaate. Silvia-parka. Hän varmaankin luuli, että olemme hulluja.

Myöhemmin samana iltana kruununprinssi suuntasi Silvian kanssa vielä yökerhoon, jossa pari tallentui heti samaan kuvaan. Etäsuhde kehittyi puhelimessa käytyjen keskustelujen kautta, ja vähitellen pari alkoi vierailla toistensa luona Ruotsissa ja Saksassa. Silvia yritti hämätä paparazzeja peruukeilla, mutta ei aina onnistunut siinä.

Kihlausta jouduttiin lykkäämään, sillä kruununprinssin isoisä, kuningas Kustaa VI Adolf suhtautui kielteisesti ajatukseen siitä, että Kaarle Kustaan tuleva puoliso ei olisi kuninkaallinen. Kihlat vaihdettiin lopulta vasta maaliskuussa 1976. 

– Kuului vain klik, Ruotsin nykyinen kuningaspari kuvaili kihlajaishaastattelussaan hetkeä, jolloin salamarakkaus roihahti.

Historiallinen hetki

Vain muutamaa kuukautta myöhemmin, 19. kesäkuuta, kuningas sai vihdoin kuningattarensa. Koska Kaarle Kustaa oli noussut Ruotsin hallitsijaksi isoisänsä kuoltua vuonna 1973, ei hänen tarvinnut enää pyytää hallitsijalta hyväksyntää liitolleen tavallisen kansalaisen kanssa.

Satu Jaatisen teoksesta Paremmissakin piireissä – Kuninkaallisia skandaaleja kautta aikojen (2021) käy ilmi mielenkiintoinen yksityiskohta Ruotsin kuningasparin liitosta. Teoksen mukaan kyseessä oli nimittäin ensimmäinen kerta satoihin vuosiin, kun Ruotsin kuningattareksi nousi tavallinen kansalainen. Edellinen tavallista syntyperää oleva Ruotsin kuningatar oli nimittäin Erik XIV:n kanssa vuonna 1568 avioitunut Kaarina Maununtytär.

Aftonbladetin mukaan Silvian on luonnehdittu jopa pelastaneen ruotsalaisen monarkian, sillä ennen parin tapaamista nuori Kaarle Kustaa oli ehtinyt hankkia melkoisen maineen bileprinssinä. Kruununprinssi ei sylkenyt lasiin ja hänet oli yhdistetty lehtien palstoilla useisiin eri naisiin. Nuori kuningatar nousikin nopeasti suosioon Ruotsissa – samoin koko kuningashuone. 

Silvia on myös suhtautunut vakavasti rooliinsa kuningattarena. Hän näkee tittelin myös työnä ja tahtoi alusta pitäen oman työhuoneen ja kirjoituskoneen, joka ällistytti hovin vanhaa henkilökuntaa.

Kuningasparille syntyi kolme lasta: kruununprinsessa Victoria vuonna 1977, prinssi Carl Philip vuonna 1979 ja prinsessa Madeleine vuonna 1982.

Kuningas Kaarle Kustaan skandaalit eivät jääneet nuoruusvuosiin. Pahin tapahtui vuonna 2010, kun paljastuskirja Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken ilmestyi. Kirjassa paljastettiin, että kuninkaan raikulivuodet jatkuivat aviovuosinakin. Kuningas viihtyi kirjan mukaan 1990-luvulla strippiklubeilla. Lisäksi hänellä väitetään olleen suhde laulaja-näyttelijä Camilla Henemarkin kanssa. Lisäksi erään strippiklubin omistaja väitti pitävänsä hallussaan kiusallisia kuvia, joissa kuningas poseeraa kahden alastoman naisen kanssa.

Kuningas on aiheuttanut pahennusta myös möläytyksillään ja kaahailullaan. Lisäksi tapetilla ovat olleet Silvian isän natsikytkökset.

Silvian väitetään olleen tietoinen kuninkaan naisseikkailuista, mutta pysyneen silti tämän rinnalla. Kuningaspari työskenteleekin yhä saumattomasti yhdessä, vaikka avioliittoa on takana jo 45 vuotta. He ovat kuitenkin myöntäneet, että yhteiset edustustehtävät ja pitkä avioliitto ovat toisinaan rankka yhdistelmä.

– Onneksi meillä on paljon tilaa. Molemmilla on esimerkiksi omat kylpyhuoneet, kuningas on lohkaissut.

Lähde: Aftonbladet

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja