Kuninkaalliset häät: Kirkon istumajärjestys tuottanut päänvaivaa

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin häiden valmistelut ovat loppusuoralla. Työtä vuosisadan häissä on ollut yllin kyllin, mutta varsinainen koetinkivi ovat olleet istumajärjestelyt.

Hääkirkko Westminster Abbey pursuaa ensi perjantaina parhaimpiinsa pynttäytyneistä vieraista. Kaiken on sujuttava saumattomasti. Ja järjestelijöiden vastuulla on, että kaikille vieraille kuninkaallisista, diplomaateista ja David Beckhamin kaltaisista julkkiksista teurastajaan ja joogaopettajaan on löydettävä sovelias paikkansa.

Noin 1 900 häävieraan nimilista julkistettiin osittain viikonloppuna. Vieraiden joukossa on tiettävästi myös joogaopettaja ja baarimikko Mustiquen saarelta, jolla Katen vanhemmat ovat viettäneet useita lomia.

Morsiamen kerrotaan kutsuneen myös entisen asuinpaikkansa Buckleburyn kylän teurastajan, posteljoonin ja vihanneskauppiaan.

Prinssi William puolestaan on kutsunut paikalle kymmenittäin työtovereitaan sekä tukemiensa hyväntekeväisyysjärjestöjen työntekijöitä.

Eturivin jälkeen alkavat haasteet

Kirkon eturivi on varattu Williamin isoäidille kuningatar Elisabet II:lle, isälle prinssi Charlesille ja veljelle prinssi Harrylle. Eturiviin pääsevät myös Katen vanhemmat ja hänen sisaruksensa.

Tämän jälkeen istumajärjestelyt muuttuvatkin vaikeiksi. Mihin istuttaa jaarli Charles Spencer, Williamin edesmenneen äidin prinsessa Dianan veli, joka haukkui kuningasperheen siskonsa hautajaisissa? Entä Katen setä Gary Goldsmith, joka on ollut brittilehtien otsikoissa Ibizalla viettämänsä nautiskelevan elämäntyylin takia?

Myös jalkapalloilija David Beckham on tulossa vaimonsa kanssa. Samoin Madonnan entinen aviomies, ohjaaja Guy Ritchie ja brittikoomikko Rowan Atkinson ovat vahvistaneet kutsunsa.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki Lontooseen akkreditoidut suurlähettiläät on myös kutsuttu. Ainoa ilman kutsua jäänyt on Libyan edustaja.

Tv:n ääressä jopa kaksi miljardia ihmistä

Lontoo pullistelee myös hääturisteista. Arvioiden mukaan kaupunkiin tulvii hääpäivänä 600 000 matkaajaa normaalia enemmän.

- Turismin paras puoli on, että se koskee niin monia aloja - ravintoloita, matkailua, lentoliikennettä, taksinkuljettajia. Se on viidenneksi suurin teollisuudenala Britanniassa, iloitsee Britannian matkailuviranomainen VisitBritain.

Briteille on annettu ylimääräinen vapaa hääpäiväksi, ja tuhansien odotetaan kansoittavan kadut Buckinghamin palatsin ja Westminster Abbeyn välillä. Lisäksi pubeissa ja puistoissa on videonäyttöjä, joilta seremonia näytetään suorana. Suoraa tv-lähetystä arvioidaan seuraavan jopa kaksi miljardia ihmistä ympäri maailman.

Paikalla on myös monarkiaa vastustavia aktivisteja muista eurooppalaisista kuningaskunnista. He järjestävät vaihtoehtoisen katujuhlan suureellisia häitä vastustaville. Ja heitäkin riittää Brittein saarilla.

- Kaikki tämä hypettäminen on kauheaa aikana, jolloin säästötoimet alkavat todella purra ja yhä useampi ihminen menettää työpaikkansa, moittii Guardian-lehden kommentaattori Polly Toynbee.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat