Mainos

Kuningatar Elisabet puhuu televisiossa huomenna

Kuningatar Elisabet ilmoitti tänään - ilmeisesti osakseen tulleen arvosteluryöpyn vuoksi - puhuvansa huomenna televisiossa kansalle prinsessa Dianan kuoleman johdosta. Buckinghamin palatsi oli aiemmin tänään antamassaan virallisessa lausunnossa sanonut, että kuninkaallinen perhe on loukkaantunut vihjailuista, joiden mukaan se suhtautuu välinpitämättömästi kansalaisten suruun.

Buckinghamin palatsi vastaa erittäin harvoin julkiseen arvosteluun ja siksi oli täydellinen yllätys, kun kuningattaren lehdistösihteeri Geoffrey Crawford luki julki harvinaisen lausunnon. Lausunnossa prinsessa Dianaa kuvataan "rakastetuksi kansalliseksi hahmoksi, jonka pojat kaipaavat häntä kovasti".

-Prinssit William ja Harry itse haluavat olla tänä aikana isänsä ja isovanhempiensa seurassa Balmoralin rauhassa. Heidän isoäitinään kuningatar auttaa prinssejä hyväksymään menetyksensä heidän valmistautuessaan julkiseen koettelemukseen, kun he surevat äitiään kansakunnan kanssa lauantaina, lausunnossa sanottiin.

Buckinghamin palatsin lausunnossa ei kuitenkaan puhuttu kuningattaren tai kuningasperheen surusta. Monien kuningasperheen jäsenten mielestä Diana vahingoitti kuningashuoneen arvovaltaa eroamalla prinssi Charlesista. Diana oli edelleen prinsessa, vaikka häneltä riistettiin arvonimi "Hänen kuninkaallinen korkeutensa", kun hän erosi Charlesista.

Arvostelu lähes yksimielistä

Britannian lehdistö arvosteli tänään lähes yksimielisesti kuningatar Elisabetia ja kuninkaallista perhettä siitä, että nämä vaikenevat tyystin prinsessa Dianan kuolemasta eivätkä osoita minkäänlaisia tunteita, vaikka prinsessan poismeno on aiheuttanut saarivaltakunnassa ennennäkemättömän surujuhlan.

"Näyttäkää meille, että välitätte", julisti The Express -lehti. Etusivulla oli kuva hymyttömästä kuningattaresta, ja tekstissä hallitsijaa kehotettiin "näyttämään tietä" ja puhumaan itse kansalle.

Daily Star oli samoilla linjoilla ja pyysi kuningattarelta "edes muutaman minuutin tv-puhetta". Myös The Mirrorin mielestä kuningattaren on jo aika murtaa vaikenemisen muuri. "Kansanne kärsii...puhukaa meille", lehti kirjoitti.

Tuhannet surevat ihmiset ovat peittäneet Dianan Lontoon-kodin, Kensingtonin palatsin, edustan kukkamereen, ja jopa miljoonia odotetaan katujen varsille, kun suosittu prinsessa haudataan lauantaina.

Kuninkaallista perhettä on arvosteltu myös siitä, ettei se ole ryhtynyt järjestelyihin lyhentääkseen jonoja St. Jamesin palatsin edustalla, jossa ihmiset ovat joutuneet odottamaan jopa 11 tuntia voidakseen kirjoittaa nimensä yhteen 43 surunvalittelukirjasta. Kuningattaren nuorin poika, prinssi Edward, kävi kirjoittamassa nimensä tänään.

Kuningashuone on Dianan kuoleman jälkeen antanut vain kaksi lyhyttä lausuntoa. Ihmetystä on herättänyt myös Charlesin ja nuorten prinssien oleskelu Balmoralin linnassa Skotlannissa, vaikka Dianan ruumis on Lontoossa, sekä suruliputuksen puuttuminen Buckinghamin palatsissa.

"Luovu kruunusta, Charles!"

Pääministeri Tony Blair on turhaan yrittänyt hillitä arvostelua ja vedonnut kansaan, jotta kansa antaisi kuninkaallisen perheen toipua surustaan rauhassa. Independent-lehden monesti palkittu kolumnisti Polly Toynbee meni tänään jopa niin pitkälle, että vaati prinssi Charlesia luopumaan kruunusta ja ilmoittamaan, että monarkia päättyy Britanniassa hänen äitinsä kuolemaan.

-Kuninkaallisen perheen käyttäytymisestä voisi päätellä, että Buckinghamin palatsin porttien ulkopuolella on meneillään vallankumous. Ja siinä se onkin ehkä aivan oikeassa, Toynbee kirjoitti.

Daily Mail -lehti jopa varoitti:
-Ellei monarkia pysty murtautumaan ulos kivettyneestä protokollasta, kansalaisten suru voi pian muuttua vihaksi.
-Elleivät he (kuninkaalliset) ota opikseen, he hautaavat lauantaina, ei pelkästään Dianan - vaan myös tulevaisuutensa, kirjoitti puolestaan The Guardian -lehti.

Palatsi on ilmoittanut, että prinssit Charles, William ja Harry lentävät Lontooseen huomenna. Myös kuningatar Elisabet palaa Lontooseen suunniteltua aiemmin eli jo huomenna, jolloin hän pitää tv-puheensa.

Hautajaisreittiä pidennetään

Kuninkaallinen perhe ilmoitti eilen, että Dianan arkku siirretään St. Jamesin palatsista Kensingtonin palatsiin huomenna. Hautajaiskulkueen matka Westminster Abbeyn kirkkoon pitenee näin noin 5,6 kilometrin mittaiseksi.
(STT-AFP-Reuter)


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja