Mainos

Kun suomalainen lomailee, jenkki paiskii töitä

Suomalaiset ja ranskalaiset saavat nauttia Euroopan pisimmistä lomista. Yhdysvallat on ainoa teollisuusmaa, jossa työntekijällä ei ole lakisääteisiä lomia.

Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten lomat ovat maailman pisimpiä. Sen sijaan Yhdysvalloissa työntekijä saa tyytyä muutamaan lomapäivään, jos edes siihen, kertoo Euroopan työelämän tutkimuskeskuksen raportti.

Raportin mukaan pisimmät lomat työntekijöille laki takaa muun muassa Suomessa ja Ranskassa, jopa 30 työpäivää vuodessa. Lomailua pidentävät vielä palkalliset juhlapyhät, joita Suomessa on yhdeksän. Yhdysvallat puolestaan on maailman ainoa teollisuusmaa, jossa ei tunneta ollenkaan lakisääteistä vuosilomaa tai palkallisia pyhävapaita.

Yhdysvallat lähes lomaton valtio

Työehtosopimukset takaavat amerikkalaisillekin keskimäärin yhdeksän lomapäivää vuodessa, mutta tilastojen mukaan noin 25 prosenttia amerikkalaisista ei saa yhtään lomaa. Heikoin tilanne on matalapalkka-aloilla ja pienyrityksissä.

Vuosilomat ja palkalliset juhlapyhät eräissä maissa

-Yhdysvallat on omassa luokassaan. Se on lomaton valtio, raportissa todetaan.

Perinteisesti työhulluksi kuvatussa Japanissakin työntekijä saa sentään kymmenen päivää vuosilomaa.

Keskuksen ekonomistin Andrew Wattin mielestä monet taloustieteilijät tekevätkin virheen väittäessään yksikantaan, että työn tuottavuus on parempi Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Selitys voi piillä loma-aikojen suurissa vaihteluissa.

Raportissa vertailtiin loma-aikoja 16 Euroopan valtiossa sekä Japanissa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Yhdysvalloissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.