Mainos

Kun rahat loppuvat – Mitä kannattaa maksaa heti, mitä myöhemmin?

Asiantuntijan ensimmäinen ohje velkaantuneelle: Hoida ensimmäisenä asumiseen liittyvät menot.

Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila kertoo, että seuraavana listalla ovat ruoka ja matkakulut. Yksinkertaisia neuvoja, mutta niiden sanomiselle on syynsä: velkaantunut ihminen on itsepäisesti taistelemassa tuulimyllyjä vastaan tai on jo jaksamisensa rajoilla.

– Ensimmäisenä olisi vain listattava velat ja todeta itselleen rehellisesti, pystyykö maksamaan vai ei, Mattila sanoo.

Pahimmin velkaantuneet yrittävät yleensä hoitaa luottoa luotolla. Lisäksi viime vuosina on noussut kokonaan uusi ryhmä velkaantuneita, joilla ei alun alkaenkaan ole ollut muuta ongelmaa kuin pikavipit.

– Pikavipit ovat läsnä niin saamissamme takaushakemuksissa kuin velkalinjapuheluissakin. Parin viime vuoden aikana pikavipeistä velkaantuneiden soittajien määrä on kaksinkertaistunut.

Turha murehtia leimautumista

Usein velkaantuneita neuvotaan neuvottelemaan velkojan kanssa. Mattilan mukaan tärkeintä on pystyä selittämään, millä aikataululla velka varmasti lyhenee.

– Esimerkiksi sähkölaskun voi maksaa parissa erässä ilman lisäkuluja. Sen sijaan voi maksaa velkoja, joissa muita osallisia sekä kerralla hoituvia pikkuvelkoja.

Kun perusasiat ovat kunnossa, turhan tunteilun voi unohtaa. Mattilan mukaan ihmiset pelkäävät turhaan maksuhäiriömerkinnän leimaavuutta. Ongelmat pitäisi kuitenkin ottaa reilusti esiin ja hakea niihin apua mahdollisimman aikaisin.

– Monella on epämääräinen häpeäntunne siitä, miten merkintä leimaa tai vaikuttaa omaan elämään. Se ei kuitenkaan ole täysin julkinen merkintä, ja osan arkeen maksuhäiriö ei vaikuta millään tavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.