Kun Jyri katseli toukokuussa palavaa jääkiekkokauppaansa, hän luuli menettäneensä kaiken – puoli vuotta myöhemmin Hockey Corner avasi ovensa kiekkoyhteisön avulla: "Huippuhyvä fiilis!"

0:25

Maineikas helsinkiläinen jääkiekkokauppa Hockey Corner kärsi tuhoisan tulipalon 19. toukokuuta. Koko liikkeen tuhonnut onnettomuus pysäytti kaupan toiminnan noin puoleksi vuodeksi. Legendaarinen kauppa avasi ovensa uudelleen keskiviikkona jääkiekkoyhteisön lämpimän tuen saattelemana.

– Pitkä tauko on nyt takana ja nyt päästää vihdoin taas hommin. Ihan huippuhyvä fiilis tässä on! Tätä tässä on koko syksy odotettu, sanoo Hockey Cornerin omistaja Jyri Penttilä.

Melkoista hulinaa avajaisissa

Keskiviikkona Mannerheimintiellä vietettiin avajaisia.

– Meillä oli tässä kahvitarjoilu ja naapurin K-kauppias oli järjestänyt munkkeja. Pietarinkadun Oilersin kautta saamme kauppaan tähtimyyjiä. [Entinen NHL-pelaaja] Niklas Hagman ja [juontaja ja näyttelijä] Heikki Paasonen olivat meillä pari tuntia myymässä.

Avajaispäivä oli Penttilän mukaan hyvin suosittu. Asiakkaita, tervehtijöitä ja uteliaita riitti.

– Sellaista yleistä hulinaa se oli. Aika moni tuli varta vasten ihan vaan tervehtimään ja katsomaan uutta myymälää. Jokainen osti edes vähän jotain pientä. Ihmiset ymmärsivät, että paras tapa saada homma takaisin jaloilleen on ostaa jotakin. Aika kiva päivä oli kaiken kaikkiaan, Penttilä sanoo.

Jääkiekkomies ryhtyi yrittäjäksi

Hockey Corner on perustettu vuonna 1991. Penttilä osti liikkeen vuonna 2007 edellisen omistajan tarjotessa myymälää hänelle. Sitä ennen hän oli ollut kaupassa työntekijänä joitakin vuosia.

Penttilä on ollut jääkiekkotoiminnassa mukana muutenkin. Hänellä itsellään ei ole pelaajataustaa, mutta hän on toiminut vuosia juniorivalmentajana, huoltajana ja toimitsijana.

– Omat lapset ovat pelanneet monta vuotta ja minä olen ollut siinä seuratoiminnassa mukana.

Valtava järkytys 

Loisteputkesta alkunsa saanut tulipalo tuhosi Penttilän kaupan täysin lauantaina 19. toukokuuta. Penttilä huokaa syvään muistellessaan tapahtunutta.

– Kyllähän se melkoinen järkytys oli. Lähdettiin vaimon kanssa paikalle, ja tänne saavuttaessa selvisi karulla tavalla, mistä on kyse. Myymälä paloi silmiemme edessä seistessämme kadulla. Se oli aika lohduton näky.

Penttilän menetys oli valtava.

– Alkuun tuli tietysti olo, että nyt olen menettänyt ihan kaiken. Mitähän tästä nyt tulee? Miten menevät kaikki vakuutusasiat ja millä aikataululla? En osannut ymmärtää, mitä nämä kaikki asiat konkreettisesti tarkoittavat.

"Ne ovat kuin valokuva-albumi"

Tulipalo tuhosi liikkeen lisäksi korvaamatonta esineistöä.

– Ne olivat keräilyesineitä, jotka kuuluvat lajin historiaan, esimerkiksi pelaajilta saatuja nimikirjoituksella varustettuja keräilyesineitä. Niiden hintaa on vaikea määritellä. Ne ovat kuin valokuva-albumi kotona. Niillä on oma tunne ja muistoarvonsa. Niitä ei saa ikinä takaisin.

Penttilä kertoo, että on jo nyt saanut uusia lahjoituksia.

– Itse asiassa juuri aamulla vanha HIFK-ikoni Mika Kortelainen kävi ja toi yhden erityisen arvokkaan arvoesineen, jonka laitan näytteille liikkeeseen.

Lopettaminen ei käynyt mielessäkään

Hän kertoo, ettei kuitenkaan missään vaiheessa ajatellut jättävänsä Hockey Cornerin pitämistä sikseen.

– Rehellisesti sanottuna ei käynyt koskaan mielessä. Kun tieto palosta lähti leviämään ihmisille, sain heti valtavan määrän yhteydenottoja, joissa oli niin paljon tukea ja välittämistä. Selvää oli, että tässä on syy, miksi tämä kauppa on olemassa. Lopettaminen ei käynyt mielessäkään.

Kiittää tuttuja ja tuntemattomia

Penttilä suitsuttaa kiitosta jääkiekkoyhteisölle ja muille vapaaehtoisille, jotka ovat itseään säästämättä tukeneet yrittäjää kaupan uudelleenavaamisessa. Hän kertoo saaneensa valtavasti apua sekä tutuilta että tuntemattomilta ihmisiltä.

– Esimerkiksi myymäläsuunnittelija Aino Harjapää tarjoutui suunnittelemaan myymälän ja kertoi, että Helsingin Sokokselta oli vapautumassa myymäläkalusteita, jotka lahjoitettiin Hockey Cornerille. Ilman Ainon apua tilanne olisi aivan erilainen. Emme tunteneet Ainon kanssa aiemmin.

Hockey Cornerin tueksi järjestettiin myös tukikonsertti, jonka merkitys uudelleenavaamissa oli keskeinen.

Rane Raitsikka Atomirotta-yhtyeestä soitti, ja kysyi, josko he voisivat järjestää tukikonsertin, että ihmiset saataisiin mukaan auttamaan. Jälkikäteen ajateltuna kesäkuussa järjestetty konsertti oli lähtölaukaus kaikelle tälle auttamiselle. 

Penttilä suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti. Näkymät ovat nyt valoisat.

– Saimme myymälän auki ihan hyvään vaiheeseen ennen joulua ja pääsemme joulumyyntiin mukaan. Toki missasimme kauden alun, mikä on tietysti jääkiekkovarusteiden osalta hieman haastava tilanne.

Penttilä kiittää myös jääkiekkoyhteisön vahvaa taustatukea liikkeen jälleenkasaamisessa.

– Kyllä meillä on ihan hyvä mahdollisuus saada jälleen kukoistamaan.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja