Pertti Kurikan Nimipäivien muusikot ryhtyivät yrittäjiksi ja avasivat Helsinkiin poikkeuksellisen kaupan – "Ajatus kuulosti ihan hullulta"

Punk-bändi Pertti Kurikan Nimipäivät-bändin punkkarit ovat siirtyneet muusikoista yrittäjiksi. Poikkeuksellinen putiikki avasi ovensa huhtikuussa.

Pertin Valinta on Helsingin Alppilassa sijaitseva sekotavarakauppa ja galleria, joka keskittyy pohjoismaisen outsider-taiteen myyntiin ja esittelemiseen. Kaupan toiminnasta vastaa maailman ensimmäinen kehitysvammaisten perustama osakeyhtiö Daatso Oy.

Daatson osakkaita ovat Pertti Kurikan Nimipäivistä tuttu poppoo: Pertti Kurikka, Sami Helle, Kari Aalto ja Toni Välitalo. PKN lopetti bänditoimintansa vuonna 2016.

Sami Helle, mistä ajatus kauppaan lähti?

– Kun yhdessä tuumimme, mitä tekisimme seuraavaksi, joku meistä neljästä heitti ilmoille että ”kauppa”. Ajatus kuulosti ihan hullulta. Meistäkö muka tulisi myyjiä, omistajia ja kauppiaita?

Pertin Valinta – sekotavarakauppa ja galleria kuitenkin avasi ovensa huhtikuun lopulla. Kaupan alkutaival on ollut mainio.

– Nyt kun katson ympärilleni, huomaan, että tämä on ollut yksi järkevimmistä sijoituksistani. Pertin Valinnasta on tullut minulle kuin toinen koti. Kaiken lisäksi täällä on parhaat työkaverit, joita ilman tämä paikka ei pyörisi, Helle iloitsee.

Sosiaalinen yrittäjyys

Pertin Valinta on poikkeuksellinen kivijalkamyymälä. Kaupassa myydään outsider-taidetta, lahjatavaroita, musiikkia ja vaatteita, mutta samoissa tiloissa pyörivät myös Lyhty Ry:n kehitysvammaisille suunnatut työpajat.

Kaupan ympärillä on muodostunut tiivis verkosto, johon kuuluu monia erilaisia yhdistyksiä ja yrityksiä. Yhteisenä tavoitteena on outsider-taiteilijoiden tukeminen ja sosiaalinen yrittäjyys.

Kaupan Arts Manager Heini Merkkiniemi selventää asiaa:

– Pertin Valinnan toiminnassa on mukana useita erilaisia yrityksiä ja yhteisöjä. Lyhty Ry on mukana tarjoamassa tilat ja vastaamassa työpajatoiminnasta. Lisäksi Lyhdyn pajalaiset harjoittelevat kaupassa puotitoimintaa.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen

Lyhty Ry:n lisäksi yhteistyötä tehdään mm. Helsingin kaupungin, Autismisäätiön, Donkey Hotel Oy:n, Konepajan Brunon ja Merkkiniemen johtaman New Beat Oy:n kanssa. 

Pertin Valinta on herättänyt huomiota myös ulkomailla. Toukokuussa liikkeessä vieraili New Yorkin ja Pariisin outsider-taidemessujen johtaja Rebecca Hoffman. Pertin Valinnan Instagram postauksen mukaan Hoffman piti näkemästään.

Takana jo vuosien yhteistyö

Helle ja Merkkiniemi ovat työskennelleet yhdessä jo kauan.

– Mulla on sellainen historia Samin kanssa, että Sami on ollut ensimmäinen oppilaani 20 vuotta sitten. Tällöin kehitettiin Suomeen musiikin erityispedagogiikkaa ja taiteen perusopetuksesta tuli mahdollista myös erityisryhmille, musiikkipedagogina toiminut Merkkiniemi kertoo.

Vuonna 2004 Lyhty Ry perusti musiikkityöpajan, jossa esimerkiksi PKN sai alkunsa.

– Näiden vuosien aikana huomasimme, että käsissämme on suuri muutosvoima, kun lähdemme tekemään taidetta erityisryhmien kanssa. Olemme Samin kanssa vetäneet jo useamman vuoden ajan muutosvalmennuksia yrityksille, ja nyt ollaan tilanteessa, jossa yhtäkkiä Sami omistaakin yrityksen, jossa minä olen töissä. Tämä matka, jonka olemme Samin kanssa yhdessä kulkeneet, on aika huikea.

Helteelle yrittäjän rooliin tottuminen vaatii vielä aikaa.

– Ennen kaikki oli niin helppoa, kun aina joku oli sanomassa, että tehdään noin tai näin. Nyt pitäisi itse olla pomo, Helle naurahtaa.

Sana leviää puskaradiossa

Millaisen vastaanoton Pertin Valinta on saanut?

– Ainakin ne (ihmiset) jotka tässä ovat käyneet ovat tykänneet hirveästi ja laittaneet sanan kiertämään. Silloin kun meillä oli avajaiset, mä menin melkein shokkiin, kun 15 minuuttia ennen virallisia avajaisia paikka oli jo ihan täynnä, Helle kertoo.

– Joo, avajaisissa oli paljon ihmisiä ja vastaanotto on ollut tosi positiivinen. Sana Pertin Valinnasta on levinnyt puskaradiossa nopeasti, Merkkiniemi vahvistaa.

Pertin Valinnan musta-keltaiset kangaskassit ovatkin levinneet ainakin Alppilan katukuvaan vikkelästi. Onko tässä uusi Marimekko-kassi?

– Mä toivon, että se Marimekko-pussi väistyisi ja tästä tulisi seuraava ikoni, Helle naurahtaa.

– Kyllä meidän brändi on lähtenyt vahvasti jo elämään. Syksyllä avaamme Pertin Valinnan verkkokaupan ja järjestämme useita tapahtumia ja teemailtoja, Merkkiniemi jatkaa.

Sitten seuraa se tärkein kysymys: Jääkö tämän kaiken keskellä enää aikaa musiikille?

– Kyllä sitä jää! Olen juuri tekemässä uutta levyä ja jos kaikki menee hyvin, sen pitäisi tulla elokuussa ulos, Helle intoilee.

Uudella levyllään Helle on vaihtanut lähipiirinsä yllätykseksi punkin bluesiin.

– Ei musiikki oo loppu eikä se lopu koskaan, Helle julistaa.  

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille, joka järjestettiin yhteistyössä MTV Uutisten ja Mediahub Helsinki Oy:n kanssa. Artikkeli on kurssin lopputyö.

Lue myös:

    Uusimmat