Mainos

"Kun annat hullulle pillin, niin se puhaltaa"

Kauhajoen kouluampumisten oikeuskäsittely alkoi tänään kello yhdeksältä Kauhajoen käräjäoikeudessa. Oikeus kokoontuu Seinäjoella, koska siellä on suuremmat tilat.

Uhrien omaisten avustaja, asianajaja Esa Puranen kertoo MTV:n Uutisille, että nelipäiväinen koitos on raskas mutta täysin välttämätön.

- Asia tulee käsitellä nimenomaan julkisessa oikeudenkäynnissä, jossa kaikki osapuolet saavat tilaisuuden esittää kysymyksiä todistajille ja tuoda esiin omat näkökantansa. Julkisessa oikeudenkäynnissä saadaan lain soveltamista koskeva eli oikeuskysymys objektiivisesti ratkaistuksi. Tällaista ei voi tehdä missään muualla kuin tuomioistuinkäsittelyssä.

Puranen haluaa saattaa vastuuseen aseluvasta päättäneen komisarion. Asianajajan mukaan komisario on syytteessä, koska kyse oli enää poliisiesimiehen päätöksen toimeenpanosta.

- Totta kai myös nämä viimeisimmät kysymykset, mitkä nousivat esille koskien Matti Saaren nettikirjoituksia ennen ampumisia, koulussa koettu uhkatunnelma ja se, että aseen väliaikaisesta haltuunotosta oli jo poliisiesimiehen päätös ja täytäntöönpanosta oli enää kysymys.

- Ja juuri tässä täytäntöönpanovaiheessa tämä tyssäsi nyt syytteessä olevan henkilökohtaisesti päättämillä toimenpiteillä.

Puranen painottaa, ettei komisariota syytetä tahallisesta henkirikoksesta, vaan virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kymmenestä törkeästä kuolemantuottamuksesta.

- Mutta niin kuin vanha sanonta menee "kun annat hullulle pillin, niin se puhaltaa," Puranen viittaa Saaren käyttäytymiseen.

Uhrien omaisten avustaja, asianajaja Lasse Vuolan mukaan omaiset halusivat tulla mukaan oikeuskäsittelyyn.

- Omaiset haluavat tulla kuulemaan miten tämä oli mahdollista. Täällä ajetaan omaisten asiaa.

Kauhajoen koulumurhat tapahtuivat 23. syyskuuta 2008. Viranomaiset saivat tapauksesta hälytyksen Kauhajoella sijaitsevaan Seinäjoen ammattikorkeakouluyksikköön kello 10.47. Yhdeksän kuolleista oli Saaren opiskelutovereita ja yksi miesopettaja. Ampuja ampui myös itsensä.

Haastattelussa asianajajat Esa Puranen ja Lasse Vuola (Huomenta Suomi 3.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.