Kumpi voittaa huomiokilpailussa: Puhelin vai kumppani?

Suomalaisista 58 prosenttia on joskus esittänyt kuuntelevansa keskustelukumppaniaan, vaikka on todellisuudessa keskittynyt puhelimeensa. Suurin osa kertoo kuitenkin huomioivansa päivän aikana enemmän rakastaan kuin puhelintaan.

Kännykkä on suomalaiselle tärkeä kapine – 61 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista tuhannesta suomalaisesta menisi totaaliseen paniikkiin, jos kadottaisi puhelimensa. Pärjäämme kuitenkin ilman puhelimia paremmin kuin länsinaapurimme: jopa 71 prosenttia ruotsalaisista saisi hepulin, jos hukkaisi puhelimensa.

Puhelimesta apua ujoille?

Kyselytutkimuksen tulokset tukevat uskomusta suomalaisten legendaarisesta ujoudesta.

– Erityisesti deittailuvaiheessa älypuhelimilla on tärkeä merkitys suhteiden luomisessa ja itsetunnon rakentamisessa. Suomalaiset ovat ujoa kansaa. Deittipalvelusovellukset auttavat tapaamaan ihmisiä, ja niiden kautta voi vahvistaa omaa itsetuntoaan. Suhteen alkuvaiheessa viestittelyllä on helpompi ilmaista kiinnostusta ja kiintymystä kuin kasvokkain, parisuhdetutkija ja -terapeutti Heli Vaaranen toteaa.

Kyselyyn osallistuneista suomalaisista vastaajista 82 prosenttia ilmoitti puhelimien tekevän heistä sosiaalisempia. Luku on korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa.

Tutkimustuloksia tarkastellessaan Vaaranen kertoo olevansa iloinen siitä, että teknologiset välineet eivät ole ottaneet ihmisen paikkaa. Suomalaisista vastaajista 67 prosenttia ilmoittikin huomioivansa päivän aikana enemmän kumppaniaan kuin älypuhelintaan.

Ikäryhmien välillä eroja löytyi kuitenkin jonkin verran. Nuorimmista, 16–24-vuotiasta vastaajista 34 prosenttia ilmoitti älypuhelimensa saavan enemmän huomiota kuin heidän rakkaansa. Yli 55-vuotiaiden keskuudessa vastaava luku oli laskenut 11 prosenttiin.

Keski-ikäiset pahimpia puhelimenräplääjiä

Välillä teknologiset välineet saattavat kuitenkin houkutella elävää ihmistä enemmän. Jopa 58 prosenttia suomalaisista myönsi joskus kasvokkain tapahtuneessa keskustelussa esittäneen kuuntelevansa keskustelukumppaniaan, vaikka oli todellisuudessa keskittynyt puhelimeensa.

Toisin kuin mielikuva kännykkäänsä jatkuvasti räpläävästi nuorisosta antaa olettaa, teinit ja nuoret aikuiset eivät olleet tässä suhteessa pahimpia. 35–44-vuotiaista 62 prosenttia tunnusti huijanneensa keskustelukumppaniaan mainitulla tavalla. Nuoremmilla vastaavat luvut jäivät hieman alle 60 prosentin.

Kyselyssä selvisi, että länsisuomalaiset ovat kotimaamme puhelinriippuvaisimpia. Heistä 53 prosenttia vastasi, ettei voisi elää ilman puhelintaan. Muissa osissa Suomea vastaava luku jäi alle viidenkymmenen.

Samsungin tilaaman kyselytutkimuksen pohjoismaalaisten ihmisten suhteesta puhelimiinsa toteutti Respons Analyse -tutkimusyhtiö. Kyselyyn vastasi 4000 pohjoismaalaista, joista 1000 oli suomalaisia.

Lähde: Samsung Electronics Nordic

Lue myös:

    Uusimmat