Kuluvatko rahat terveellisiin elämäntapohin? Nappaa ilmaiset vinkit parempaan oloon

Ihmisillä kuluu runsaasti aikaa, energiaa ja rahaa terveydestä ja ulkonäöstä huolehtimiseen. On olemassa kuitenkin lukemattomia tapoja pitää huoli terveydestä ja etenkin mielen hyvinvoinnista ilman sentin senttiä.

Jatkuva kiire ei tee hyvää elimistölle ja mielelle. Jokainen ihminen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja se on mahdollista myös ilman maksullisia urheilutunteja.

Anna aikaa rauhallisuudelle

Meditoiminen ja mietiskely ovat olleet jo lukuisia vuosia paras keino edistää mielenrauhaa. Pohdiskelusta on hyötyä niin masentuneisuuden kuin rauhattomuudenkin ehkäisemiseksi. Lisäksi se lisää myös luovuutta.

Mietiskelyn kautta useat kognitiiviset toiminnot nopeutuvat. Keskushermosto vastaa kaikkien kokemiemme asioiden käsittelystä ja tutkimuksien mukaan meditoiminen edistää myös keskushermoston toimintaa.

Iloitse pienistä asioista

UCLA-yliopiston tutkimuksen mukaan henkilöillä, jotka iloitsevat löydettyään tilanteista jotain tarkoituksenmukaisuutta oli alemmat tulehdusarvot, kuin sellaisilla henkilöillä, jotka iloitsivat koettuaan jonkinlaisia nautintoja tai muuta mielihyvää.

Lue

Lukeminen on erityisen helppo keino ylläpitää nopeaa ajattelua sekä pitää muun muassa Alzheimer todennäköisemmin loitolla. Lukeminen myös vähentää stressiä ja parantaa unenlaatua.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että paperilta luetut asiat jäävät paremmin mieleen kuin kuvaruudulta luetut tekstit.

Anna asioiden olla

Pienistä asioista stressaaminen on yksi mielenlaadun pahin vihollinen. Asioiden märehtimisen on muun muassa tutkittu aiheuttavan masennusta.

Aiheuttaako opinnäytetyö tai joku työasia sinulle stressiä? Kyseinen työ kannattaa hetkeksi unohtaa ja antaa aivojen vain levätä aiheen suhteen. Saat takuulla lennokkaampia ajatuksia kuin jätät asian hetkeksi omaan yksinäisyyteensä.

Harrasta mielijumppaa

Nykyisen teknologian takia ihmiset saavat päivittäin uskomattoman määrän informaatiota käsiteltäväkseen. Pitkäkestoiseen muistiin nämä asiat eivät luultavasti jää, sillä aivot eivät pysty käsittelemään liikaa tietoa. Tämän takia onkin tärkeää muistella asiaan ennen kuin siirtyy seuraavan uuden tiedon kimppuun.

Tutkimuksien mukaan vuosituhannen vaihteessa syntyneet kärsivät enemmän unohtelusta kuin vanhukset. Syy tähän on se, että nuoret luottavat ennemmin hakuohjelmien kykyyn muistaa kaikki tärkeät vuosiluvut ja tapahtumat, kuin esimerkiksi omiin aivoihinsa.

Pidä taukoa koneen ääreltä

Nykyään ihmiset tarkastavat työsähköpostia myös lomien aikana. Olisi erittäin tärkeää todella irrottautua arjen haasteista ja tehdä jotain paljon nautinnollisempaa. Elektronisista laitteista pidättäytymisen kautta huomaat olevasi tarkkaavaisempi, iloisempi ja stressaavasi myös vähemmän.

Haaveile

Unelmoiminen kehittää luovaa ajattelua ja tutkimuksien mukaan haaveileminen voi tehdä ihmisestä fiksumman. Unelmoinen saa ihmiset muun muassa saavuttamaan asettamiaan määränpäitä tehokkaammin. Haaveilemisesta on myös se hyöty, että asioiden muistamisesta tulee helpompaa.

Muistele iloisia tapahtumia

Ajatuksilla on ihmeellinen vaikutus. Ihmiset jotka ajattelevat jatkuvasti negatiivisia asioita, ovat yleensä myös muita surullisempia. Täten kannattaakin muistella tapahtumia ja asioita, jotka tuovat arkeen iloa. Asia saattaa olla kahvin tuoksu tai hetki, jolloin kohtasit rakkaimpasi tai ystävien kanssa jaettu hauska vitsi.

Luo uusia tapoja

Hampaiden harjaus ja kahvin juominen ovat tapoja, joita tehdään päivittäin. Nykyään ne tapahtuvat jo niin automaattisesti, ettei niitä tule sen enempään mietittyä.

Lenkillä käymisestä, venyttelystä tai kymmenen minuutin päivittäisestä pohdiskelusta voisi itselleen tehdä sellaisen tavan, jota ei tulevaisuudessa enää karttelisi.

Lue myös:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat