Mainos

Kuluttajien talousluottamus hiipumassa

Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni hieman helmikuussa, mutta pysyi edelleen suhteellisen vahvana. Tilastokeskuksen luottamusindikaattori on nyt lukemassa 10,1, kun se tammikuussa oli 12,7 ja vuosi sitten helmikuussa 17,6.

Kuluttajabarometrin mukaan erityisesti kuluttajien näkemykset Suomen taloudesta ja kestotavaroiden ostamisen edullisuudesta heikkenivät. Kuluttajista 26 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee edelleen seuraavan vuoden aikana. Vuosi sitten vastaavasti ajattelevien osuus oli peräti 43 prosenttia kotitalouksista. Oman taloutensa kohentumiseen luotti 27 prosenttia kuluttajista eli pari prosenttiyksikköä harvempi vuosi sitten. Silti kuluttajilla oli runsaasti erilaisia kulutusaikeita.

43 prosenttia piti kestotavaroiden ostamista kannattavana. Varsinkin matkailu, viihde-elektroniikka ja asunnon sisustaminen houkuttavat kotitalouksia seuraavan puolen vuoden aikana. Kotitalouksista 8 prosenttia suunnitteli auton hankintaa lähikuukausina. Asunnon ostamista vuoden sisällä harkitsi 6 prosenttia. Myös lainanoton kannattavuus oli kuluttajien mielestä parantunut selvästi syksystä. Lainan ottamista piti edullisena 55 prosenttia kuluttajista, kun osuus syksyllä oli alimmillaan 38 prosenttia.

Säästämisen arvioi kannattavaksi 60 prosenttia kuluttajista. 71 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Lähes puolet kuluttajista uskoi, että työttömyys vähenee edelleen seuraavan vuoden aikana. Kuluttajat ennustivat inflaation olevan vuoden päästä 2,8 prosentin tasolla. Tilastokeskuksen barometria varten haastateltiin helmikuun aikana 1555:tä Suomessa asuvaa henkilöä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.