Mainos

Kuluttajien luottamus talouteen ennallaan

Kuluttajat luottavat edelleen omaan talouteensa. Kuluttajat suhtautuvat kuitenkin epäilevästi Suomen talouteen ja varsinkin työttömyyskehitykseen.

Kuluttajat luottavat edelleen omaan talouteensa, mutta suhtautuvat epäilevästi Suomen talouteen ja varsinkin työttömyyskehitykseen.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli joulukuussa 9,4 eli suunnilleen sama kuin marraskuussa ja jonkin verran korkeampi kuin vuosi sitten.

Joulukuussa kuluttajat arvioivat kotitaloutensa rahatilanteen hyväksi ja pitivät lainanottoa kannattavana.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin joulukuussa 1 637 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien usko prosentteina

Joulukuussa 26 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee ensi vuoden aikana. Kuluttajista 25 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat vuosi sitten 24 ja 29 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti joulukuussa 27 prosenttia kuluttajista ja vain 9 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan.

Kuluttajista 42 prosenttia arvioi joulukuussa, että työttömyys lisääntyy ensi vuonna, ja vain 20 prosenttia uskoi työttömyyden vähenemiseen. Edelleen joka kymmenes työllinen arveli työttömyyden melko tai hyvin todennäköisesti osuvan vuoden sisällä omalle kohdalleen. Ensi vuoden joulukuun inflaatiovauhdiksi kuluttajat ennustivat 1,8 prosenttia.

Kuluttajista 71 prosenttia piti joulukuussa lainan ottamista edullisena, ja 15 prosenttia kotitalouksista suunnitteli ottavansa lainaa vuoden kuluessa. Säästämistä piti joulukuussa kannattavana 61 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksista 74 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään ensi vuonna.

Joulukuussa 39 prosenttia kuluttajista piti kestotavaroiden ostamista edullisena. Kulutusaikeita kuten matkailusuunnitelmia ja viihde-elektroniikan ostoaikeita oli kotitalouksilla runsaasti. Kotitalouksista 10 prosenttia aikoi ostaa auton puolen vuoden sisällä ja asunnon ostoa ensi vuonna harkitsi 7 prosenttia kotitalouksista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.