Kuluttajaliitto selvitti hammaslääkäripalvelujen hintoja: Toimenpiteissä jopa yli 200 euron eroja!

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
KATSO MYÖS: Ahdistaako hammaslääkäri? Videolla esitellään yleisimmät työvälineet.

Kuluttajaliiton selvitys paljastaa, että hammaslääkäripalvelujen hinnoissa on selvää vaihtelua.

Kuluttajaliiton tekemän selvityksen mukaan hammaslääkäripalvelujen hinnoissa on merkittävää vaihtelua. Yksityisten hammasklinikoiden hinnoissa oli nähtävillä jopa yli 200 euron eroja toimenpiteissä. Vaihtelua näkyi myös saman paikkakunnan sisällä.

Vertailussa oli mukana 47 yksityistä hammaslääkärin ja suuhygienistin palveluja tarjoavaa toimijaa. 

– Kun istahtaa yksityisen hammaslääkärin tuoliin, tulee käyttäneeksi sekä omia että yhteiskunnan varoja, sillä Kela korvaa osan yksityisen hammashoidon kustannuksista, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toteaa Kuluttajaliiton blogissa

Halvimman ja kalleimman toimenpiteen välillä eroa yli 200 euroa

Noin puolella selvityksessä tarkastelluista toimenpiteistä hintaero halvimman ja kalleimman välillä oli vähintään kaksinkertainen, usein jopa moninkertainen. Euroissa suurimmat erot löytyivät vertailun kalleimpiin kuuluvissa hammaslääkärin toimenpiteissä, kuten parodontologisessa hoidossa ja hampaan poistoleikkauksessa. Hintaerot halvimman ja kalleimman klinikan välillä nousivat niissä yli 200 euroon.

Kalleimmillaan parodontologinen toimenpide oli 337 euroa, kun jotkut kertoivat tekevänsä sen alle sadalla eurolla. Toimenpiteen keskihinta oli 140 euroa. 

Hampaan poisto maksoi selvityksen mukaan kalleimmillaan jopa 504 euroa, kun sen saattoi saada 248 eurollakin. Toimenpiteen keskihinta oli 343 euroa.

Tarkempia tietoja kalleimmista ja halvimmista klinikoista voit lukea Kuluttajaliiton selvityksestä.

Selvityksessä ilmeni, että

  • tavallisen hampaan poiston hintaero oli enimmillään 51 euroa
  • suun perustututkimuksessa halvimman ja kalleimman hintaero oli enimmillään 85 euroa, kun keskihinta oli 77 euroa
  • edullisimman hampaan paikkaus yhden pinnan täytteellä oli 68 euroa, kalleimman 103 euroa, keskihinta oli 85 euroa
  • toimistomaksun hinta vaihteli 4–20 euron välillä, mutta osa klinikoista ei peri lainkaan toimisto- tai muita käyntimaksuja. Toimistomaksut saattavatkin nostaa muutoin edullisen käynnin hintaa.

Hintaeroja myös samalla paikkakunnalla

Jopa saman paikkakunnan sisällä oli paikoin useiden satojen eurojen eroja eri palveluntarjoajien välillä kalleimmissa toimenpiteissä. Myös suun perustutkimuksessa oli paikallisia 50 euron hintaeroja.

Eniten hintaeroja oli Helsingissä, Jyväskylässä, Kemissä, Keravalla, Oulussa ja Tampereella. Toisilla paikkakunnilla, kuten Hyvinkäällä, Iisalmessa ja Kouvolassa, hammaslääkärien hintaerot olivat toimenpiteestä riippumatta suhteellisen pieniä. 

Sitä, mikä on keskihintatasoltaan kallein tai edullisin hammaslääkäriketju, ei Kuluttajaliiton selvityksen perusteella voi arvioida, mutta yksittäiset, ketjuihin kuulumattomat palveluntarjoajat olivat keskimäärin hieman ketjuja edullisempia.  Hintatietoja saatiin 21 yksittäiseltä hammaslääkäriasemalta. Ketjujen ilmoittamissa keskihinnoissa on paikoitellen jopa yli sadan euron hintaeroja.

Onko hammaslääkäripelkoon syytä? Hammaslääkäri kumoaa myytit:

Lue myös:

    Uusimmat