Mainos

Kullankaivajat tappoivat 10 eristäytyneen heimon jäsentä Amazonilla – maakiistat ja ahneus uhkaavat alkuperäiskansoja

Brasilian alkuperäiskansat ovat vaarassa kadota kaivos- ja muun teollisuuden levittäytyessä yhä syvemmälle asumattomille alueille. Myös väkivaltaisuudet intiaaneja kohtaan ovat lisääntyneet ja kuolemantapauksista on raportoitu selvästi viimevuotista enemmän, kirjoittaa The New York Times.

Brasilialaissyyttäjät ovat käynnistäneet tutkinnan, jossa selvitetään kymmenen alkuperäiskansoihin kuuluvan heimonjäsenen joukkomurhaa, mikä on viimeisen todiste alkuperäiskansoja kohtaan kasvavasta uhkasta.

Amazonin syrjäisessä osassa muulta maailmalta erityksissä asuvan heimon jäsenet olivat kaikessa rauhassa keräämässä munia joen varresta, kun he törmäsivät kullankaivajiin. Tapaaminen koitui intiaanien kohtaloksi.

Brasilian alkuperäiskansoja edustava järjestö Funai on jättänyt valituksen tapahtuneesta.

– Kullankaivajat olivat rehvastelleet lähellä Kolumbian rajaa olevassa baarissa massamurhasta. He esittelivät todisteena heimon käsinveistämää melaa, järjestö sanoo.

Tutkinta lähti baaripuheesta

– Kullankaivajat olivat retostelleet viiltäneensä ruumiit ja heittäneensä ne sen jälkeen jokeen. Kaivajat väittävät olleensa tilanteessa, jossa he joko tappoivat tai tulivat itse tapetuiksi, sanoo Funain koodinaattori Leila Silvia Burger Sotto-Maior.

Joukkomurhan on raportoitu tapahtuneen elokuussa.

– Tapahtuneesta on paljon todisteita, Sotto-Maior sanoo.

Syyttäjä Pablo Luz de Beltrand vahvistaa esitutkinnan käynnistyneen, muttei kerro tapauksen yksityiskohdista. 

Joukkomurhan kerrotaan tapahtuneen Brasialian länsiosassa sijaitsevassa Javarin laaksossa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin intiaanireservaatti. 

Jo toinen joukkomurha tänä vuonna

Syyttäjällä on ollut tänä vuonna tutkittavana myös toinen vastaava tapaus helmikuulta.

Maailman alkuperäiskansojen järjestö on varoittanut, että tämä voi merkitä sitä, että pienet, eristyksissä elävät heimot pyyhkäistään olemattomiin.

– Jos tutkimus vahvistaa epäilyt todeksi, tämä on jälleen yksi todiste siitä, että Brasilian hallitus on epäonnistunut suojelmaan pieniä eristyksissä eläviä alkuperäiskansoja, vaikka se on taattu perustuslaissa, toteaa senaattori Sarah Shenker.

Heimojen tukirahaa leikattu

Tilannetta hankaloittaa se, että Brasilian presidentti Michel Temer on leikannut tuntuvasti alkuperäiskansojen tukia. 

Funai joutui sulkemaan viisi yhdeksästätoista tukikohdasta, joita se on käyttänyt suojelemaan ja valvomaan eristyneitä heimoja.

Tukikohtia on käytetty estämään metsästäjien ja kaivostyöläisten hyökkäykset ja kommunikoimaan kauan eristyksissä olevien heimojen kanssa.

Kolme näistä tukikohdista sijaitsee juuri Javarin laaksossa, jossa uusimman joukkomurhan väitetään tapahtuneen. Alueella uskotaan olevan enemmän eristyksissä eläviä heimoja kuin missään muualla maailmassa.

Peräti parikymmentä Brasilian reilusta sadasta rekisteröidystä alkuperäiskansasta on rekisteröity juuri Javarin laaksoon.

– Meillä oli ongelmia edellisten hallitusten kanssa, mutta ne eivät olleet mitään tähän verrattuna, sanoo Funai-koordinaattori Sotto-Maior.

Maakiistat ovat yleisiä Brasilian harvaanasutuilla alueilla, ja usein niiden kohteeksi joutuvat intiaaniheimot, paikalliset maanviljelijät ja ympäristöaktivistit. Väkivaltaisuuksissa on kuollut tänä vuonna virallisten tietojen mykaan jo yli 50 ihmistä, kun koko viime vuonna vastaava luku oli 61. Ainakin osassa tapauksista välivaltaisuuksien takana epäillään olleen maan hallituksen tai poliisin.

Erityisessä vaarassa ovat muuasta maailmasta erityksissä asuvat intiaaniheimot, joita uhkaa perinteisten maa-alueiden kadotessa myös koko heimon häviäminen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.