Alkuperäiskansan johtaja puukotettiin kuoliaaksi hämärissä olosuhteissa – 50 kaivostyöntekijää valloitti heimon kylän: "Alueella absurdeja määriä mineraaleja"

Pohjois-Brasiliassa poliisi tutki sunnuntaina alkuperäisheimon johtajan kuolemaan johtaneita tapahtumia.

Poliisin tietojen mukaan alkuperäiskansan johtaja puukotettiin kuoliaaksi aiemmin viikolla waiapi-heimon alueilla Amapan osavaltiossa. Paikallismedia kertoi myös, että noin 50 kaivostyöntekijää valloitti waiapi-heimon kylän perjantaina. Mariry-nimisen kylän asukkaat joutuivat pakenemaan kylästään.

Lauantaina joukko liittovaltion poliisin tutkijoita lähti kohti kylää, joka sijaitsee noin 300 kilometrin päässä osavaltion pääkaupungista Macapasta, poliisin edustaja kertoi AFP:lle.

Kylän syrjäinen sijainti haittaa viestintäyhteyksiä, hän kertoi. Paikallinen media on saanut alueelta kuitenkin tietoja, joiden mukaan jotkut asukkaista olisivat palanneet kylään ottaakseen sen takaisin haltuunsa. Tapauksen pelätään johtavan ”verilöylyyn”.

Amapan osavaltion oppositiosenaattori Randolfe Rodrigues kertoi Facebookissa tilanteen olevan kiireellinen.

Bolsonaron mukaan alueella "absurdeja" määriä mineraaleja

Kaivostyöläiset, tilalliset ja metsurit ovat jo pitkään painostaneet Brasilian heimokansoja. Aktivistien mukaan uhkat alkuperäiskansoille ovat lisääntyneet entisestään sen jälkeen, kun maan nykyinen presidentti nousi valtaan.

Yritysmyönteinen presidentti Jair Bolsonaro on luvannut lisätä Amazonin sademetsän alueen kehitystä.

Waiapit asuvat syvällä sademetsässä alueella, jossa on paljon kultaa, rautaa, kuparia ja mangaania. Heidän alueensa on yksi sadoista, jotka Brasilian hallinto varasi alkuperäiskansojen käyttöön 1980-luvulla. Ulkopuolisten pääsy alueella on hyvin rajoitettua.

Bolsonaro puolusti lauantaina jälleen kerran kaivostoimintaa Amazonin sademetsässä. Hän painotti, että alueelta löytyy ”absurdeja määriä mineraaleja”.

Lue myös:

    Uusimmat