Kullan hinta romahti huippuvuosista – kaivokset vaikeuksissa

Kullan laskeva maailmanmarkkinahinta on myrkkyä kultakaivoksille. Hinta on laskenut kaikkien aikojen huipustaan yli 1800 dollarista unssilta vuosina 2011–2012 jo alle 1200 dollariin.

Vaikka hinta on edelleen historiallisesti katsoen korkealla, on se silti matala juuri ennen hintahuippua investoineiden kaivosyhtiöiden näkökulmasta.

– Ja sama koskee perusmetallejakin. Laskevat hinnat iskevät koko alaan, jossa investoitiin paljon juuri hyvien hintojen aikoina, Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela sanoo.

Metallimalmien louhinta Suomessa väheni työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 36 prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2014. Myös investoinnit ja malminetsintä ovat vähentyneet. Yksi syistä on Kiinan ennakoitua vaisumpi talouskasvu ja teollisuuden vähentynyt raaka-aineiden tarve.

Kullan hinta taas nousi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan kohisten talouden taantuman takia. Kulta nähtiin turvallisena sijoituskohteena globaalin talouden epävarmuudessa. 

Sijoittajat alkoivat kuitenkin pelätä kullan hintakuplaa ja kullan tarjonta lisääntyi markkinoilla, jolloin hinta lähti laskuun.

Perinteisesti huonoina talouden aikoina hyvin pärjäävät kultakaivosyhtiöt joutuvat nyt nekin vähintäänkin tehostamaan toimintaansa.

Sodankylän Pahtavaaran kaivosyhtiö meni konkurssiin jo viime vuonna, ja Raahen kultakaivosprojekti seisoo. Ilomantsin Pampalossa taas harkitaan kaivoksen alasajoa ylläpitotasolle.

Huonot ajat karsivat riskiyrittäjiä

Orivedellä ja Huittisissa kultaa kaivaa australialainen Dragon Mining Ltd.

Yhtiön toimitusjohtaja Brett Smith kertoo, että toiminta pysyy ennallaan, vaikka tehostamista toki mietitään koko ajan. Yhtiö harkitsee myös uuden kaivoksen avaamista Valkeakoskelle, jos kullan hintatilanne ei jatka heikkenemistään.

– Kunhan kullan hinta pysyy yli 980 dollarissa unssilta, meillä ei ole hätää.

Kullan hinta sukelsi viime viikolla jo alle 1150 dollariin unssilta.

Smithin mukaan on vain normaalia, että hinnan sukeltaminen karsii riskipitoisimmat hankkeet pois.

– Jos bisnes ei kestä hintaheilahteluita, ei se ole alun alkaenkaan ollut vakaalla pohjalla, Smith kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat