Ikuisiksi laulettujen timanttien kauppa on romahtanut maailmalla – kulta sen sijaan pysyy tiukasti turvasatamana

Sodankylästä Tankavaaran kulta-alueelta löydettiin elokuussa Lapin tiettävästi ensimmäinen timantti 0:24
Video: Sodankylästä Tankavaaran kulta-alueelta löydettiin elokuussa Lapin tiettävästi ensimmäinen timantti.

Timantit ovat ikuisia, koronaviruspandemia toivottavasti ei. Kulkutauti on iskenyt suonta kansantalouksista eri puolilla maailmaa, ja se näkyy myös timanttikaupassa. Kullan arvo sen sijaan on noussut.

Tämä vuosi ei ole ollut kaikkein timanttisin. Maailman kovimman luonnosta löytyvän aineen markkinat ovat himmentyneet.

Kysyntä on huvennut – pois lukien suuret korkealaatuisimmat timantit, joiden välkkeestä nauttimiseen tarvitaan monta nollaa pankkitilillä – kaivoksia suljettu, timanttimessuja peruttu.

– En ole koskaan elämässäni nähnyt samaa kuin nyt toisella vuosineljänneksellä. Ei voi puhua kunnolla toimivasta raakatimanttien markkinasta, sanoo timanttikauppaa käyvän De Beers yhtiön toimitusjohtaja Bruce Cleaver uutistoimisto Reutersille.

Raakatimanttien hinta on laskenut 15-25 prosenttia.

Antwerpenissä on hiljaista

Antwerpenissa, joka on maailman yksi raakatimanttien keskuksia, tuonti on laskenut 20 prosenttia viime vuoden ensimmäiseen vuosipuoliskoon verrattuna. Hiottujen timanttien vienti on laskenut verrokkiaikana 46 prosenttia.

Toinen esimerkki Aasiasta kertoo samaa.

Vielä helmikuussa raakatimantteja tuotiin Intiaan 1.5 miljardin dollarin arvosta. Huhtikuussa tuonti oli kutistunut yhteen miljoonaan dollariin, kertoo Reuters.

Neljä viidestä maailman timanteista hiotaan Intian Suratissa. Pandemia on pakottanut laput hiomojen luukuille.

– En ansaitse nyt niin paljon kuin ansaitsin Suratissa, mutta en näänny nälkään ja olen suojassa koronavirukselta, sanoo kotiseudulleen ainakin väliaikaisesti maapähkinäviljelijäksi palannut timanttien hioja Rajen Patel Reutersille.

Timanttiliiketoiminta etsiikin nyt uusia tapoja timanttien myyntiin, nettikaupasta ja hinnoittelusta lähtien. Jotkut yhtiöt toivovat, että toisten kaivosten jouduttua sulkemaan toimintansa, kilpailun väheneminen nostaa hintoja.

Kulta porskuttaa

Jalometalli kulta sen sijaan pitää vetovoimansa. Siitä on haettu aiemminkin turvaa, kun maailman talous ja politiikka ovat epävakaata. Kullan hinta on tänä vuonna noussut 35 prosenttia.

Viime viikolla sen spot-hinta nousi ensimmäistä kertaa yli 2 000 dollarin unssilta. Joidenkin arvioiden mukaan tämä on vasta alkua.

– On aika helppoa uskoa kullan hinnan nousevan 4 000 dollariin (lähivuosina), yhdysvaltalaisen sijoitusyhtiö U.S. Global Investorsin toimitusjohtraja Frank Holmes arvioi aiemmin tällä viikolla CNBC:lle.

Paljon riippuu kuitenkin niin korkotasosta maailmalla kuin kansantalouksien koronatukipakettien vaikutuksista.

Lue myös:

    Uusimmat