Mainos

Kuljettajalakko jatkuu ainakin iltaan

Pääkaupunkiseudun joukkoliikennelakko jatkuu ainakin iltaan. Neuvottelut piirisovittelija Esa Longan johdolla keskeytyivät eilen kello 15.30 jälkeen. Neuvotteluja jatketaan tänään klo 14.

Kunnallinen työmarkkinalaitos on vienyt pääkaupunkiseudun joukkoliikennelakon työtuomioistuimeen. Työmarkkinalaitos katsoo, että lakko on laiton KTV:hen JA KVL:ään järjestäytyneiden kuljettajien osalta. Työmarkkinalaitos huomauttaa, että lakkoilmoitus annettiin vain vajaa kolme päivää ennen lakon toimeenpanoa. Lain mukaan ilmoitus on annettava vähintään kaksi viikkoa ennen lakkoa.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne pysähdyksissä

Vaikka lakon lopettamisesta päästäisiin sopimukseen, joukkoliikenteen käynnistyminen kestäisi silti useita tunteja. Neuvottelut alkoivat sunnuntai-iltana kello 18. Lakko pysäytti keskiyöllä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten linja-autot, metron ja raitiovaunut. Rautateiden lähiliikenteeseen työtaistelu ei vaikuta.

Lakkoon osallistuu noin 3 300 kuljettajaa, ja sen on historian laajin pääkaupunkiseudun liikennettä koskeva työtaistelu. Lakossa ovat SAK:laisiin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliittoon AKT:hen, Kunta-alan ammattiliittoon KTV:hen ja STTK:laiseen Kunnallisvirkamiesliittoon KVL:ään kuuluvat kuljettajat.

Viime kevään kiista puhkesi uudelleen

Kiistan aiheena on kuljettajien vaatimus, että työnantajien vaihtuminen bussiyritysten kilpailuttamisen vuoksi ei saa huonontaa työntekijöiden työsuhdeturvaa. Työntekijäpuoli muun muassa vaatii, että kuljettajat on otettava uuteen yritykseen vanhoina työntekijöinä, eikä esimerkiksi lomaetuuksia saa vähentää.

Kiistan taustalla on seutuliikennettä viime toukokuussa uhannut kuljettajien työtaistelu. Tuolloin lakko vältettiin viime hetkillä sovintoesityksellä, jonka mukaan kilpailuttamisen vaikutukset työntekijöiden asemaan selvitetään. Keväällä työntekijäjärjestöt saivat läpi vaatimuksensa henkilökunnan ilmaisesta matkustusoikeudesta seutuliikenteessä.

Joukkoliikenteen lakko sai aikaan ennätysruuhkat

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen lakko ruuhkautti Helsingin liikenteen tänään täysin. Kaikille Helsinkiin johtaville pääteille muodostui paikoin kilometrien ennätysruuhkat ja liikenne myöhästeli normaalista jopa yli tunnin. VR:n lähiliikenne toimi aamulla lähes normaalisti, mutta töihin menijät täyttivät vaunut siihen tahtiin, että myös junaliikenne myöhästeli 5-10 minuuttia.

Iltapäivän työmatkaliikenne sujui aamupäivää vieläkin tahmeammin. Siitä pitivät huolen lumi, tuuli ja lämpötilan nousu, joka teki teistä todella liukkaat. Päivän aikana tapahtuikin kymmeniä perään- ja ulosajoja. Vaikka poliisi antoikin päivän aikana luvan ajaa bussikaistoilla, kaupungin pääkadut ruuhkautuivat ja autojonot seisoivat tai etenivät paikoin vain kävelyvauhtia.

Rautateille tunkua, maaseutubussit liikenteessä

VR kuljetti arvion mukaan maanantaina kymmeniä tuhansia matkustajia enemmän kuin normaalisti. Rautateillä töistä paluuta pyrittiin helpottamaan mm. siten, että kaikki Riihimäen suuntaan lähtevät lähiliikennejunat pysähtyivät poikkeuksellisesti myös Korsossa. Tällä helpotettiin Keravalle menevien K-junien ruuhkaisuutta. Martinlaakson ja rantaradan liikenteeseen puolestaan lisättiin junakalustoa.

Ne harvat lähiliikenteen bussit, jotka kulkivat lähinnä esimiesvoimin lakon ensimmäisenä päivänä, olivat tupaten täynnä. Sen sijaan lakonkin aikana kulkevissa "maaseutubusseissa" oli vielä tilaa. Ilmeisesti matkustajat eivät tienneet, että ne olivat liikenteessä. Helsinkiin ja Helsingistä pääsi myös pikavuoroilla, jotka pysähtyvät vain erityisillä pikavuoropysäkeillä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.