Mainos

Kaarle Kuninkaan metsästys ja eduskunnan juhlavuoden jälkipyykki

Eduskunnan tilintarkastajien mukaan pääsihteeri Seppo Tiitinen neuvotteli kesäkuussa 2006 pidetyn juhlakonsertin hinnasta Oopperan kanssa. Tiitinen itse ilmoittaa keskustelleensa vain taiteesta, ei rahasta.

Tässä on nyt ristiriita.

Ongelmahan syntyy siitä, että pääsihteeri Tiitinen oli tuolloin rahavaikeuksissa painineen Kansallisoopperan hallituksen puheenjohtaja.

Kulut paisuivat suunniteltua suuremmiksi. Juhlailtaan oli varattu 150 000 euroa, josta 70 000 oli tarkoitettu tarjoiluun sekä 80 000 konserttiin ja muihin kuluihin. Tarjouskilpailua ei järjestetty.

Kokonaiskustannukset nousivat 245 000 euroon, josta illallisen osuus oli 116 000 euroa. Kansallisoopperalle maksettiin lopulta 90 000 euroa, jossa esimerkiksi käsiohjelmien ja menukorttien hinta oli 15 000 euroa. Oopperan ja illallisen lisäksi tuli vielä Lahden sinfoniaorkesterin 28 000 euron lasku ja 10 000 euroa muita kuluja.

Muut laskut asiatarkasti tapahtumakoordinaattori, mutta oopperan lasku tuli pääsihteerin tarkastettavaksi.

Tiitinen toteaa joulukuussa tilintarkastajille lähettämässään selvityksessä. "Neuvottelin oopperan pääjohtajan kanssa konsertin sisällöstä, mutta en oopperan tarjouksesta, saati sitten sen yksityiskohdista", Tiitinen kirjoitti.

Tiitisen mukaan hänen keskustelunsa liittyivät siihen, että aloitetaanko tilaisuus Kaarle kuninkaan metsästyksen alkusoitolla ja lopetetaanko Finlandialla vai jotenkin toisin. "Sen sijaan koko ajan varoin mahdollisia taloudellisia intressiristiriitoja ja pysyttäydyin tarkasti erossa kaikista konsertin kustannuksia koskevista neuvotteluista. Ainoat toimeni tässä suhteessa ovat olleet eduskunnan tilitoimiston kaipaaman juhlakonserttitarjouksen kiirehtiminen ja sen toimittaminen hallinto-osaston käsiteltäväksi".

Tilintarkastajat eivät Tiitistä usko. "Saamamme informaation sekä Oopperan tarjouksen ja laskun asiatarkistuksen perusteella käsityksemme on, että pääsihteeri neuvotteli tarjouksen Kansallisoopperan kanssa", tilintarkastajat toteavat yhteenvetomuistiossaan.

Tilintarkastajien puheenjohtaja Matti Saarinen (sdp:n kansanedustaja) totesi tiedotustilaisuudessa, ettei kukaan muukaan ole ilmoittautunut neuvottelijaksi.

Tilintarkastajien asiakirjoista selviää, että Kansallisoopperan tarjous 4.5.2006 oli osoitettu pääsihteeri Tiitiselle.

Lasku oli tullut 8.5. ja se oli samansuuruinen kuin tarjous. Lasku oli osoitettu eduskunnan kansliaan Sirpa Mustoselle. Laskun kopioon on kirjoitettu käsin "Soitin Nairobiin ST:lle. Hän oli tietoinen laskutuksesta. Puhunut etukäteen oopperan johdon kanssa. yst. Sirpa".

Tilintarkastajat ovat tietysti voineet tulkita aineistonsa väärin tai sitten pääsihteeri valehtelee tai muistaa väärin.

Karmiva vaihtoehto on sekin, että ketään ei missään vaiheessa kiinnostanut mitä lysti maksaa.

STT:lle Tiitinen sanoi keskiviikkona, että juhlakonsertille ei neuvoteltu etukäteen mitään hintaa.

Kaarle Kuninkaan metsästys on muuten oopperan nettisivujen mukaan romanttinen ooppera kunnianhimosta ja rakkaudesta, Suomen synnystä, kansasta ja vallasta.

Eduskunnan juhlavuosi kääntyy sitcomiksi - vieläpä sellaiseksi joka ei edes naurata.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.