Kuka pelasti Annelin muistisairaan äidin Tampereella? Päivystykseen viety vanhus ei muista tapahtumista mitään: "Hän on ihan piestyn näköinen"

Muistisairas nainen kaatui pahasti Tampereella pari päivää sitten. Kuin ihmeen kaupalla vanha rouva löysi tiensä Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystykseen – kahdesti.

Mistä muistisairauden tunnistaa? Miksi lääkäriin menoa ei kannata viivytellä? Mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin? Entä miten muistisairauden etenemistä voi hidastaa? Katso video!

7:42

Muistisairas vanhus ei muista tapahtumista mitään, eikä hänen mahdollisesta auttajastaan ole minkäänlaista havaintoa. Kysymys kuuluukin: kuka pelasti Annelin äidin tai miten hän päätyi sairaalaan?

– Tämä on niin epämääräinen tarina, enkä tiedä yksityiskohtia – siksi tapahtuneen selvittäminen onkin niin vaikeaa, Anneli toteaa haastattelun aluksi pieni epätoivon sävy äänessään.

Aika ja paikka edelleen mysteeri

Tapahtumien kulku on todella yksi suuri mysteeri, jossa mustia aukkoja – tai pikemminkin muistikatkoksia – riittää. Alzheimeria sairastava 77-vuotias äiti oli matkalla mitä luultavimmin ostoksille – vanha rouva kun ei itse osaa sanoa, mikä hänen määränpäänsä oli.

On kuitenkin epäilys, että kaatuminen tapahtui naisen asuinseudulla Tampereen Kaukajärven kaupunginosassa.

– En tiedä aikaa, enkä paikkaa – todennäköisesti maanantaina. Äitini mukaan hän on ollut matkalla kauppaan. Kun kävin hänen luonaan, sieltä löytyi kauppakuitti, jonka mukaan hän oli käynyt kaupassa edeltävänä päivänä, eli sunnuntaina.

– Olisikohan hänellä mennyt tapahtumat sekaisin, sillä hän ei edes muista sitä, että hän olisi ollut ensihoidossa. Hän vaan ihmettelee, olenko minä ollut Acutassakin, Anneli pohtii naurahtaen.

Pääsikö mummo omin avuin sairaalaan?

Annelin äiti on muistisairaudestaan huolimatta virkeä ja hyvinvoiva – tai niin hän ainakin antaa lastensa ymmärtää. Onhan rouva sukupolvea, joka ei halua olla muille vaivoiksi.

– Hän oli sanonut, ettei saa soittaa lapsille, eikä hän kerro meille terveydentilastaan. Hän on sitä mieltä, että kyllä hän osaa, eikä kaipaa apua, Anneli kuvailee äitinsä jääräpäistä ja tinkimätöntä luonnetta.

– Mietinkin, onko hän osannut mennä yksin bussilla sairaalaan. Hänellä ei ollut mukanaan edes puhelinta, jolla hän olisi voinut soittaa apua.

Kukaan ei tiedä tapahtumista tai auttajasta mitään

Anneli sai äitinsä kielloista huolimatta puhelinsoiton Tampereen yliopistollisen sairaalan Hatanpää-osastolta tiistaina. Hatanpään hoitajat olivat tapahtumista lähes yhtä ulapalla kuin Anneli ja hänen muistisairas äitinsä.

– Menin käymään siellä, ja hoitaja kertoi, että äitini on ollut yön yli Acutassa ensiavussa. Hoitajan mukaan äitini on lähtenyt Acutasta pois, ja joku on löytänyt hänet harhailemassa sairaalan lähellä ja auttanut äidin takaisin Acutaan, Anneli kertaa kuulemaansa.

Kadulta pelastunut äiti on edelleen Hatanpäällä saamassa hoitoa, sillä vanhus ei pääse saamiensa vammojen vuoksi ylös sängystä. Kaatuminen oli ollut kunnon täräys, sillä vanhuksen luut ja kasvot saivat tuntuvasti osumaa.

– Hänen kätensä ja nenä ovat murtuneet. Ja naama on ihan mustelmilla – hän on ihan piestyn näköinen. Kasvot ovat asfaltti-ihottuman peitossa. Ehkä kaatuminen on myös vienyt muistia, Anneli pohtii.

Onni onnettomuudessa

Kovista vammoista huolimatta Annelin äiti voi tällä hetkellä olosuhteet huomioon ottaen hyvin.

– Äiti oli ihmeen virkeä ja hyväntuulinen. Oikein hämmästelin, sillä hän ei ollut tapahtuneesta moksiskaan. Hän vain kyseli, miten hänen lapsenlapsi jakselee, Anneli naurahtaa.

Alzheimerista huolimatta muistisairas äiti on pärjännyt toistaiseksi omine nokkineen kotona. Tilanteeseen tulee lähitulevaisuudessa muutos, ja itseasiassa puolivahingossa – kiitos vanhan rouvan kaatumisen. Kun hän on päässyt kotiin kuntoutuksen jälkeen, hänen luonaan alkaa vierailla kotihoito 2–3 kertaa päivässä.

– Täytyy aivan kiittää, kun siellä Hatanpäässä oli aivan ihana hoitaja, jolla on muistisairas äiti. Hän osasi neuvoa meitä kaikissa hoitokuvioissa ja hän järjesti äidille kotihoidon, joka käy äidin luona useammin kuin kerran viikossa.

Ilmoita havainnoistasi!

Anneli haluaa myös kiittää henkilöä tai henkilöitä, jotka auttoivat hänen äitiään. Samalla hän toivoo, että Tampereella muistisairasta vanhusta auttaneet ilmoittautuisivat, sillä hän haluaa palkita nämä arjen sankarit.

– On hirveän kiva, että joku huolehtii täysin ventovieraistakin ja että on pelisilmää, eli huomaa, ettei kaikki ole toisella kunnossa, eikä voi jättää vanhusta yksin harhailemaan, Annelii jatkaa vuolasta kiitospuhettaan välittävällä ja lämpimällä äänellään. 

Tiedätkö sinä jotain Annelin äidin kaatumisesta? Ilmoita havainnoistasi sähköpostitse osoitteeseen jonna.kumpula@mtv.fi.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja