Järkyttävä näky pysäytti Millan: rollaattorivanhus teputteli pakkasessa sentin askelilla housut nilkoissa

Hyvinkääläisen naisen kauppareissu keskeytyi viime lauantaina järkyttävään näkyyn. Jalkakäytävällä vanha nainen teputti sentin askelin rollaattorinsa kanssa eteenpäin. Vanhuksen housut olivat nilkoissa ja peppu paljaana. 

– Menin rouvan luokse ja tarjosin apua. Miten nöyryyttävää sen täytyi olla, että sivullinen tuli tarjoamaan apua tilanteessa, jossa intiimialueet olivat paljaina, Milla Allinen kuvailee MTV Uutisille.

– Rouva vastasi, että auta vaan, mutta eivät ne kuitenkaan pysy jalassa, vaikka hän oli yrittänyt hakaneuloilla kiinnittää housuja paitaan. Hän oli myös yrittänyt saada housuja pysymään ylhäällä vöillä ja naruilla.

Allisen äänestä kuuluu läpi yhä tunnemyllerrys ja valtava myötätunto, kun hän muistelee tapahtunutta. Vain kahta päivää aiemmin Allinen oli löytänyt toisen vanhuksen harhailemasta sekavana ulkoa ja soittanut tälle kahden muun sivullisen kanssa ambulanssin.

– Pahinta tässä kaikessa on se, että nämä ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu Suomen vanhustenhuollon järkyttävästä rappiotilasta. Tämä on meidän kaikkien syy, me olemme valinneet päättäjät, jotka hallitus toisensa jälkeen ei tee asialle mitään ja leikkaavat vain lisää hyvinvoinnista, Allinen sanoo.

Kukaan ei käy kylässä

Toisilleen tuntemattomien naisen ja vanhuksen kohtaamisessa pysäytti myös se, että näky kadulla oli vain jäävuoren huippu vanhuksen henkilökohtaisessa kärsimyksessä. Allinen kertoo järkyttyneensä siitä, millaisessa kunnossa pakkasessa puolialastomana eteenpäin töpöttelevä 79-vuotias vanhus oli.

MTV Uutiset ei julkaise vanhuksen nimeä tämän yksityisyyden suojelemiseksi.

Vanhuksen vaatteet olivat kauttaaltaan rikkinäiset ja likaiset. Hänen toinen kenkänsä irvisti kärjestä.

– Lähdin saattelemaan häntä kotiin ja juttelimme pitkään siitä, miksi hän on tuollaisessa tilassa, Allinen kertoo.

Vanhus kertoi Alliselle, ettei hänellä ole muita läheisiä kuin vanha veli. 

– Hänen puhelimessaan oli vain yksi numero, se oli tämän veljen. Rouva kertoi, ettei hänellä käy koskaan ketään kylässä, eikä hänellä ole ketään, jolle soitella, Allinen kertoo.

Vanhus kuvaili, miten häntä pelottaa olla yksin kotona. Hän unohtelee televisiota ja ulko-ovea auki, eikä aina tiedä, onko asunnossa käynyt joku.

– Tai miksi lääkedosetista puuttuu lääkkeitä, että onko hän ottanut tuplat. Hän kertoi pelkäävänsä nousta ylös sohvalta, koska kaatuilee jatkuvasti.

"Rouva pärjää kotona"

Allisen mukaan vanhus on erittäin teräväjärkinen. Vanhus kertoi soittaneensa viime lokakuussa Keusoteen vanhuspalveluun, joka lähetti henkilön arviokäynnille vanhuksen luokse.

MTV:llä on tiedossa yksityiskohdat käynnistä ja haastattelijan nimi. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen eli Keusoten vanhuspalvelujen MTV:lle antamat vastaukset tapahtumaa ja alueen vanhustenhoitoa koskeviin kysymyksiin voit lukea täältä.

– Rouva oli kertonut haastattelijalle, ettei pärjää enää ilman apua, koska hänen liikkumisensa on niin vaikeaa. Että suihkussa käynti on miltei mahdotonta, eikä hän kykene enää huolehtimaan itsestään tai kodistaan, Allinen kertoo.

– Arviokäynnillä ollut työntekijä oli todennut, että rouva pärjää kotona. Hän oli neuvonut rouvaa hankkimaan ruuan ja lääkkeiden kotiinkuljetuksen ja jättänyt sitten hänet oman onnensa nojaan. Ja nyt löysin rouvan tästä karmaisevasta ja nöyryyttävästä tilasta, Allinen tuskailee.

Allinen ihmettelee, millä ihmeellä 79-vuotias olisi voinut hankkia kyseiset palvelut, sillä hänellä ei ole tietokonetta, älypuhelinta tai internetiä. Allinen teki heti huoli-ilmoituksen vanhuksesta, palasi tämän luokse maanantaina ja otti yhteyttä alueen vanhuspalveluun.

– Tuloksetta. Sieltä ei tullut mitään vahvistusta tai vastausta, että asia menee eteenpäin. Minulle sanottiin vain, että voinhan minä tehdä kauppakassi- ja lääketilaukset, Allinen muistelee.

– Vastasin, että niinhän minä voin, mutta entä, jos en olisi löytänyt rouvaa, mitä sitten olisi tapahtunut? Ennen tätä en edes tiennyt, että tällainen rouva on olemassa ja tässä tilassa.

Vanhus voi joutua odottamaan jopa kuukausia hoitoa -"Meillä on Suomessa liian vähän hoitopaikkoja" 2:00
Vanhus voi joutua odottamaan jopa kuukausia hoitopaikkaan pääsyä. Katso video.

"Hän sanoi, että haluaa kuolla"

Allisen ääni murtuu monta kertaa, kun hän kuvailee tapahtumia. 

– Maanantaina, kun lähdin rouvan luota, hän sanoi, että haluaa kuolla. Olin ihan itkuinen sen jälkeen, Allinen sanoo.

– Hän on aivan ihana ja mahtava ihminen. En ymmärrä, miten hän on voinut ajautua tällaiseen tilanteeseen, ettei hänellä ole ketään. Miten kauan olisi kestänyt, että hänet olisi löydetty, jos hän olisi menehtynyt asuntoonsa.

Allinen julkaisi hetken tunnemyrskyssä kuvauksen tapahtumista Facebookissa Hyvinkään ilmoitustaulu -ryhmässä. Hän kertoo saaneensa valtavan määrän palautetta ja kiitoksia. 

Hän ei ole kuitenkaan kiitoksia vailla, eikä myöskään syytä mitään yksittäistä tahoa tai osaa esittää mitään suuria ehdotuksia vanhustenhuollon haasteiden ratkaisemiseksi. Hänen puheestaan käy ilmi, että hänen syyttävä sormensa osoittaa häntä itseään.

– Tämä on meidän syytämme! Me olemme sallineet vanhustenhuollon päästä tähän tilaan ja sallimme sen pysyä tällaisena, hän sanoo.

– Olemmeko me koskaan parantaneet Suomea leikkaamalla vähäosaisilta? Allinen kysyy.

Kaatuminen vei sairaalaan

Allinen on yrittänyt auttaa 79-vuotiasta rouvaa nyt monilla tavoilla. Hän hankki rouvalle apuvälinevuokraamosta pyörätuolin, jotta voi viedä tätä apteekkiin ja kauppaan.

– Tiistaina rouva kuitenkin kaatui ja joutui sairaalaan. Toivon todella, että tämä kaikki riittäisi nyt siihen, että hän pääsee avun ja tarkkailun piiriin, Allinen sanoo.

Hetken mielijohteesta julkaistu somepäivitys on saanut suuren joukon hyvinkääläisiä reagoimaan, ja Allinen toivoo, että se johtaisi johonkin konkreettiseen.

– Yritämme joukolla miettiä, mitä konkreettista me voisimme tehdä Hyvinkäällä vanhusten hyväksi.

Juttuun lisätty kello 14.55 linkki siihen, miten Keusoten vanhuspalvelut kommentoi tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat