Asumisyksikkö hukkasi vaikeasti aivovammaisen miehen yksin kauppakeskukseen yli 10 tunniksi, vasta vaimon soitto herätti: "Tiedättekö, missä mieheni on?"

Vaikeasti aivovammainen mies jätettiin oman onnensa nojaan Valkean kauppakeskukseen. Palveluntuottaja ei huomannut asiakkaan puuttuvan ennen kuin aviopuoliso soitti ja kysyi miehensä olinpaikkaa.

Tapahtumat saivat alkunsa ilmeisesti yksinkertaisesta unohduksesta. Jani Kokon oli tarkoitus mennä käymään optikolla Valkean kauppakeskuksessa. Hänelle ja avustajalle varattiin käyntiä varten taksikyyti. Päivä ennen optikkokäyntiä palveluntuottaja Validian työntekijä perui optikkokäynnin avustajan puuttumisen takia, mutta unohti perua taksin.

Validia tuottaa asumispalveluja vammaisille. Sillä on 50 yksikköä 26 eri paikkakunnalla.

Jani Kokko oli perheensä kanssa pahassa hirvikolarissa vuonna 2005. Kolarin seurauksena hän sai vaikean aivovamman. Puheen tuottaminen on hyvin vaikeaa. Oikea puoli kehosta on halvaantunut niin, ettei käsi toimi ollenkaan. Jalka toimii sen verran, että hän pystyy jokseenkin kulkemaan kävelykepin kanssa. Hän osaa vastata yhdellä tai kahdella sanalla itselleen esitettyihin kysymyksiin. Useimmiten "En tiiä, joo, aijaa."

Kokko asuu Oulun Validia-talossa, jossa asuu noin 40 aivo- ja liikuntavammaista henkilöä.

Taksi saapui noutamaan miestä 28.4. aamulla kello yhdeksän pintaan. Taksin varaustiedoissa luki, että asiakkaalla olisi pitänyt olla pyörätuoli ja avustaja. Näistä tiedoista huolimatta joku auttoi Jani Kokon taksin kyytiin ilman kumpaakaan.

Taksi vei hänet Valkean kauppakeskukseen ja jätti sinne.

"Voiko Jani olla yksin Valkeassa?"

Saman päivän iltana oululainen pariskunta näki Valkean kauppakeskuksessa hyvin tutun näköisen miehen. Pariskunta tuntee Kokon ja tämän vaimon pidemmältä ajalta, mutta pariskunta ajatteli ensin, ettei kyseessä voinut olla tuttu mies. Viime tapaamisesta oli vain hetki aikaa ja silloin tämä oli istunut pyörätuolissa.

Pariskunta päätti istahtaa vielä haukkaamaan jotakin. He istuivat Friends & Brgrs -ravintolan pöytään, josta he huomasivat saman miehen uudelleen. Hän seisoi yksinään paikoillaan koko ruokailun ajan. Asia alkoi vaivata enemmän sitä mukaa, kun kello läheni kahdeksaa.

Pariskunta kuvailee, ettei Valkean kauppakeskus ole maineeltaan se paras mahdollinen.  

– Istuimme siinä noin 40 minuuttia ja käytäville alkoi tulla laitapuolen kulkijoita. Minulle tuli pakottava tunne ottaa kuva ja laittaa se Janin vaimolle.  

Kymmenen tuntia sen jälkeen, kun Jani Kokko oli jätetty Valkeaan, kello 19.26, hänen vaimonsa Sanna Kokko sai ystävältään viestin, jota hän ei unohda:

"Voiko Jani olla yksin Valkeassa tähän aikaan?"

Sitten tuli valokuva.

Kokko ei ollut uskoa silmiään. Kuvassa oli hänen aviomiehensä.

"Tiedättekö, missä mieheni on?"

Kokko soitti Validiaan ja tiedusteli puhelimeen vastanneelta hoitajalta, tietävätkö he missä hänen miehensä on. Hoitaja vastasi vieneensä hetki sitten iltalääkkeet Jani Kokon huoneeseen ja huomanneensa, että asunto oli tyhjillään.

Sanna Kokko sopi ystäviensä kanssa, että he menevät miehen luokse ja etsivät hänelle paikan, jonne istua lepäämään. Hänellä oli puhelin mukanaan kaulanauhassa roikkuneessa pussissa, mutta hän ei ollut osannut soittaa itselleen apua.

– Kysyin Janilta, että miksi hän on täällä. Jani vastasi, että "En tiiä", ja naurahti. Hän sanoi olleensa Valkeassa jo 9 asti. Ajattelin, ettei se voi pitää paikkaansa, koska kello oli siinä vaiheessa jo melkein 20. Myöhemmin kävi ilmi, että Jani puhui ihan totta.

He antoivaat miehelle kyydin takaisin asumisyksikköön. Perillä oltiin 20 jälkeen, eikä puuttuvaa asukasta erityisemmin odotettu vieläkään.

"Kukaan ei tullut vastaan"

Kokko oli olosuhteisiin nähden hyvissä voimissa, mutta hän ei ollut saanut mitään syötävää tai juotavaa koko päivänä. Pariskunta kertoo, ettei kukaan ollut heitä vastassa odottamassa, vaikka katoaminen oli nyt noteerattu.

Sanna Kokko oli kertonut Validian työntekijälle puhelimitse, että hänen miehensä tuodaan pian takaisin kotiin. Pariskunta ei uskaltanut jättää miestä yksinään ulos ja päättivät saattaa hänet sisään.

– Kukaan ei tullut vastaan eikä odottanut meitä siellä. Kello oli jo lähemmäs 21. Sisälläkään emme löytäneet hoitajan hoitajaa mistään. Huhuilimme, koputtelimme oville ja auoimme ovia. Lopulta löysimme lapun, jossa oli hoitajien numero ja sitä kautta saimme hoitajan paikalle.

Pariskunta kertoo, että tilanteesta jäi outo olo. Kukaan ei kysynyt, onko Kokko syönyt, päässyt vessaan tai juonut mitään.

"Ehkä menee ulkona…"

Tapaus jätti Sanna Kokon surulliseksi ja hämmentyneeksi. Päällimmäisenä mieltä painaa kysymys siitä, miksei kukaan koko päivän aikana osannut kaivata hänen miestään.

Tämän päivissä on rutiineja. Jani Kokko ei ole ilmaantunut, päivätoimintaan, lounaalle, päivälliselle eikä viriketoimintaan. Lisäksi hänen sopimuksessa lukee, että hän pääsee hoitajan valvonnassa kävelylle joka päivä. Kaikesta tästä huolimatta, häntä ei osattu kaivata.

– Siellä on monta sellaista kohtaa päivässä, jolloin Janin puuttuminen olisi pitänyt tajuta, Sanna Kokko sanoo.

Hän toteaa, ettei Valkean kauppakeskus ole turvallinen ympäristö hänen miehelleen.

– Jani uskoo mitä pyydetään tekemään. Ei hän osaa arvioida esimerkiksi, onko ihminen hyvillä aikeilla liikenteessä. Varmasti tulisi kenen vain kyytiin.

Sanna Kokko on saanut haltuunsa kirjaukset Janin hoidosta muutamilta päiviltä, tapahtumapäivä mukaan lukien. Asukkaan poistumisesta Validian alueelta kello 9 taksilla, ei ole merkintää.

Ensimmäinen kirjaus, jossa Janin puuttuminen noteerattiin on tehty 13 aikaan iltapäivällä: "Hän ei ole kotona. Ehkä menee ulkona."

Seuraava kirjaus on iltalääkkeiden ja iltapalan aikaan kello 19:  "Asiakkaalle yritetty viedä lääkkeet, mutta ei ollut paikalla. Käydään katsomassa uudestaan ennen klo 20."

Huoneessa on käyty uudelleen vielä 19.10, jolloin edelleen todetaan, ettei mies ole kotona ja kohta katsotaan uudelleen.

Sanna Kokon tietämän mukaan hänen miehensä pitäisi päästä 19.30 jo nukkumaan. Tästä huolimatta miestä ei alettu etsiä, eikä huoneessa ole käyty uudelleen ennen kuin Sanna Kokko soitti talolle kysyäkseen miestään kello 19.50.

Sanna Kokko kertoo, ettei hänen miehensä ole lupa liikkua ilman saattajaa tai avustajaa Validian ulkopuolella.

MTV Uutiset on nähnyt asiakirjat, joissa Oulun kaupunki (nykyisin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue), omainen ja Validia ovat yhdessä määritelleet asukkaan vammat, millaista hoitoa hän tarvitsee ja millaiseen apuun hänellä on oikeus. Asiakirjan on allekirjoittanut myös Validian edustaja.

Asiakirjassa todetaan seuraavaa:

"Asiakas liikkuu Validia-talon ulkopuolella ainoastaan avustajan/saattajan kanssa."

Validia: Asukas saa halutessaan liikkua ilman saattajaa

Validia ei useista pyynnöistä huolimatta suostunut tekemään haastattelua puhelimitse, vaan laatujohtaja Riikka Haahtela toimitti oheisen sähköpostin. Alun perin Haahtela kirjoitti sähköpostin, jossa hän totesi virheen tapahtuneen, koska Validian henkilökunta ei ollut saanut tietoa siitä, että Kokon avustukset oli peruttu.

Kuitenkin seuraavassa, oheisessa vastauksessaan hän kirjoittaa, että virhe tapahtui, koska asukas ei ollut saanut tietoa avustajansa sairastumisesta.

Sanna Kokko kertoo, että Validian oma työntekijä kertoi saaneensa tiedon Janin avustusten peruuntumisesta noin kello 10 pintaan aamulla - eli noin tunti sen jälkeen, kun hänen miehensä oli viety Valkeaan.

Syystä tai toisesta tähän ei reagoitu mitenkään, eikä Kokon ymmärretty puuttuvan ennen kuin vaimo itse kyseli aviomiehensä perään. Haahtelan mukaan asiakkailla on oikeus lähteä asioimaan ilman saattajaa.

Hänen mukaansa Oulun Validia-talossa ei ole sellaisia asukkaita lainkaan, joiden liikkumista olisi tarvetta rajoittaa.

"Virhe, mikä meillä on tapahtunut, ja josta olemme pahoillamme on se, että asukkaalle ei mennyt tieto, että hänen henkilökohtainen avustajansa on sairastunut eikä pääse hänen mukaansa sovituille asioille. Tämä ei tarkoita, että asukas ei olisi saanut tai ei poistuisi kotoaan aivan kuten haluaa ja pystyy, myös halutessaan ilman saattajaa.


Vammaisten yhtäläinen oikeus liikkua ja osallistua yhteiskuntaan on hyvin vahva ja vammaispalvelulaissa määritelty. Meidän tehtävämme on tarjota heille elinympäristö, joka mahdollistaa ja kannustaa aktiiviseen liikkumiseen ja muuhun toimintaan, jotta vammaisella henkilöllä olisi mahdollisimman laaja elinpiiri ja arki.


Se, että joku asukas poistuu kotoaan meille kertomatta, mihin menee tai koska tulee, ei myöskään tarkoita, että hän on hukassa. Toki meillä on yleensä hyvät tiedot henkilöiden elämästä ja mikäli asukas ei ole esimerkiksi palannut iltaan mennessä, niin koitamme tavoitella häntä ja selvittää tilannetta. Lähtökohtaisesti meillä ei ole oikeutta mennä asukkaiden asuntoihin ilman lupaa, mutta pyrimme sopimaan, että jokaisen asunnossa käydään päivittäin.


Meillä asuu omissa vuokra-asunnoissa, omissa kodeissaan, hyvin eri hoidollisuuden tasoisia henkilöitä, joilla on jonkinasteinen aivovamma ja/tai liikuntarajoitteita. Valtaosalla heistä on aivan yhtäläinen itsemääräämisoikeus omiin asioihinsa kuin kellä tahansa kansalaisella. Meillä ei ole oikeutta rajoittaa tai valvoa ihmisten liikkumista asunnoistaan tai rakennuksesta, vaan jokaisella on siihen oikeus omien kykyjensä mukaan ja hän saa siihen tarvittaessa apua.


Mikäli henkilön kulkemista tarvitsee jotenkin esimerkiksi hänen oman turvallisuutensa vuoksi rajoittaa, on siihen erilaisia esimerkiksi suljettuja yksiköitä tai järjestelmiä, kuten liikkuma-aluetta seuraava hälytysranneke. Oulun yksikössä meillä ei tällä hetkellä ole asukkaita, joiden liikkumista olisi tarvetta rajoittaa."

Rikosilmoitukset on tehty

Sanna Kokko teki sekä Validian että taksin toiminnasta rikosilmoitukset.

– Tapaus oli järkytys ja syvä pettymys. Tapahtuma toi erityisen karulla tavalla todeksi sen, millä tolalla meillä asiat todellisuudessa ovat. Tapahtumat vaativat käynnistämään etsintätyöt turvallisemman kodin löytämiseksi miehelleni. Myös mieheni on tähän nyt viimein valmis. 

Sanna Kokko kertoo, että hän on joskus aiemminkin kysynyt mieheltään, haluaisiko hän muuttaa pois Validiasta. Vastaus on aina ennen ollut kielteinen.

Tapauksen jälkeen hän tiedusteli mieheltään uudelleen, haluaako tämä muuttaa pois Validiasta. Tällä kertaa vastaus oli myöntävä. 

Oulun yksiköt ovat nyt valvonnassa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontapäällikkö Elisa Roimaa kertoo, että tapahtuneeseen on reagoitu välittömästi ja asiasta on pyydetty selvitys sekä Validialta että kuljetuspalvelujen osalta.

Validian on ollut määrä toimittaa selvitys tapahtuneesta 15.5. ja sen perusteella päätetään, millaisiin jatkotoimenpiteisiin asiassa ryhdytään ja millaisia seuraamuksia Validialle asiasta koituu. Koska hyvinvointialue ostaa palvelun Validialta he voivat määrät Validialle asiassa esimerkiksi sakkoja tai määrätä yksikölle uusien asiakkaiden sijoituskiellon.

– Kyllähän tuossa on asiakasturvallisuus vaarantunut.

Ei valvontakäyntiä Oulun Validia-taloon

Validia on ollut ongelmistaan otsikoissa aiemminkin ja Roimaa on seurannut MTV:n Validiasta kirjoittamia juttuja. Pohjois-Pohjanmaan hvynvointialue teki uutisoinnin perusteella reaktiivisen ennalta ilmoittamattoman valvontakäynnin Oulun Kempeleen ja Toppilansalmen yksiköihin huhtikuussa.

Molemmissa MTV:n artikkeleissa juuri Oulun Validia-talo, jossa Jani Kokko asuu, nousi ongelmakohteeksi. Tästä huolimatta valvontakäynneille jalkauduttiin ainoastaan kahteen muuhun yksikköön.

Roimaa perustelee asiaa sanomalla, että kyseisen yksikön ongelmat ovat olleet tiedossa jo ennen artikkelia ja yksikköä valvotaan koko ajan. Kyseisessä yksikössä on käyty paikan päällä ennalta ilmoittamattomalla tarkastuskäynnillä viime vuoden lopulla. Validian kanssa yhdessä sovitulla valvontakäynnilläkin on käyty edellisen kerran tammikuussa.

– Meillähän on ollut valvonnassa koko ajan tämä Oulun yksikkö melko intensiivisestikin. Arvioimme, ettei sillä tavalla ole tarvetta mennä sinne tarkastuskäynnille, koska artikkelissa oli paljon samoja asioita, jotka meillä oli valvonnan myötä noussut esille. Uutisen myötä aloitimme valvonnan myös Kempeleessä ja Toppilansalmessa.

Validia jäi kiinni valehtelusta

MTV:n Validian toimista tekemässä selvityksessä kävi ilmi, että Validia on kärsinyt pitkään työvoimapulasta, eikä ole kyennyt toteuttamaan asukkaiden palveluja sovitulla tavalla.

Selvityksessä kävi ilmi, että Validia on turvautunut asukkaidensa hoitamiseen liittyvien tietojen vääristelyyn. Asiakkaita ei oltu pystytty hoitamaan sovitusti sekä hoitajia että yksikön johtajia oltiin ohjeistettu poistamaan viikoittain asiakkaiden hoidossa tapahtuneita viiveitä pois järjestelmistä.

Sekä palvelun tilaajalle että valvoville viranomaisille on toimitettu lisäksi puutteellisia ja epäselviä työvuorolistoja, jotta sovitut työntekijämitoitukset pystyttäisiin näennäisesti täyttämään.

Työvuorolistat valvoville viranomaisille toimittaa Riikka Haahtela, joka on Avin entinen ylitarkastaja. 

Ei saisi valehdella viranomaisille

Roimaa huomauttaa, että palveluntuottajan – eli tässä tapauksessa Validian – toimittamat asiakirjat ovat aina pohja kaikkien valvovien viranomaisten laatimille arvioinneille. Roimaa kertoo, että artikkelin julkaisemisen jälkeen Validian kanssa on käyty keskustelua asiakirjojen oikeellisuudesta ja Validiaa on ohjeistettu rehellisyyteen.

– Kävimme läpi valvontakäynnillä sitä, että toimitettavat asiakirjat pitää olla oikeat. Valvontaviranomaisille ei saa toimittaa muokattuja asiakirjoja. Sehän on edellytys. Viranomaista ei saa harhauttaa.

Roimaa kertoo, että valvontaa jatketaan edelleen kaikkien Oulun alueen yksiköiden osalta.

Lue myös:

    Uusimmat