Muistisairasta vanhusta Tampereella auttanut löytyi – MTV Uutiset välitti ilouutisen liikuttuneelle tyttärelle: "On hienoa, että välitetään!"

Annelin muistisairas äiti kaatui oletettavasti maanantaina pahan kerran, ja kaupassa käynti vaihtuikin sairaalareissuun. Nyt toinen vanhusta auttaneista henkilöistä on ilmoittautunut MTV Uutisille.

Jos sosiaalisessa mediassa sanotaan olevan voimaa, sitä on myös MTV:n verkkouutisissa. Kerroimme eilen muistisairaan vanhuksen kaatumisesta, jonka vuoksi rouva päätyi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

– Tämä on niin epämääräinen tarina, enkä tiedä yksityiskohtia – siksi tapahtuneen selvittäminen onkin niin vaikeaa, naisen tytär Anneli totesi MTV Uutisille eilisessä haastattelussa.

Myysteeri ratkesi osittain

Tapausta pidettiin mysteerinä – kunnes MTV Uutisiin otti yhteyttä lukija, joka auttoi Annelin äitiä maanantai-iltapäivänä. Samalla siis tapahtumapaikka ja -aika varmistuivat ainakin suurin piirtein.

Kuten Anneli oli aiemmin uumoillut, hänen äitinsä oli todennäköisesti ollut matkalla Kaukajärvellä sijaitsevaan markettiin.

– Minulle sanottiin radioon, että aulan penkillä istuu vanha rouva, jolla tulee verta naamasta, paikallisessa marketissa työskentelevä Katja kertaa maanantaisia tapahtumia.

– Menin jututtamaan ja katsomaan häntä, ja hänellä oli nenänvarressa vekki ja leuka auki. Otsassakin oli kuhmua ja hän valitteli oikeaa kättään.

Kaatuminen oli saanut muistisairaan naisen sekaisin

Katja puhdisti vertavuotavat haavat ja pyrki rauhoittelemaan hieman sekavassa mielentilassa ollutta vanhusta, jolla ei ollut minkäänlaista muistikuvaa siitä, mitä oli tapahtunut.

– Hän siinä kovasti hämmästeli, eikä oikein ymmärtänyt, että häneltä tuli kovasti verta naamasta. Aina, kun pyyhin hänen haavojaan, hän joka kerta hämmästyi, että herran jumala, tuleeko siitä verta, Katja kuvailee entuudestaan tutun asiakkaan reaktiota pahalta näyttäneeseen tilanteeseen.

Kukaan kaupan henkilökunnasta ei edelleenkään tiedä, miten muistisairas rouva oli päätynyt kaupan aulaan.

Katja uskoo, että vanhus oli kävellyt kaupan ovista sisään omin jaloin, sillä vanhus oli kävellyt itse ambulanssiin, jonka jousilla rouva kuljetettiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

– Kyllä hän kävelemään pääsi, vaikka housut oli polvista sen näköiset, että hän oli kovalla vauhdilla kaatunut. Hän takkinsa oli myös aivan veressä.

"Täytyy kiittää häntä"

MTV Uutiset tavoitti myös Anneliin, joka oli auttajan löytymisestä suorastaan hölmistynyt. Samalla hän on huojentunut siitä, että hänen äitinsä maanantain seikkailuille saadaan jonkinlaisia johtolankoja.

– Heino homma, että tähän asiaan saatiin selvyyttä – se oli niin omituinen tapaus. En tiedä, mitä pitäisi ajatella, Anneli sanoo selvästi liikuttuneena saamastaan tiedosta.

Tieto tuli Annelille niin suurena yllätyksenä, ettei hän heti tuoreeltaan osannut sanoa, miten aikoo palkita Katjan hänen korvaamattomasta avustaan.

– Täytyy kiittää häntä. On hienoa, että siellä (kaupassa) välitetään, Anneli sanoo MTV Uutisille puhelimessa.

Anneli oli myöhemmin itse henkilökohtaisesti yhteydessä Katjaan. Naisten käymä puhelu varmisti sen, että Katjan auttama vanhus oli todella ollut Annelin muistisairas äiti.

– Lupasin mennä moikkaamaan häntä sinne kaupalle ja vien samalla jonkun pienen kiitoksen, Anneli viestii toimitukseen hänen ja auttajan puhelun jälkeen.  

Havaintoja kaivataan yhä – oletko toinen auttajista?

Vaikka Anneli onkin tyytyväinen auttajan löytymiseen, hän muistuttaa, että toinen auttajista on edelleen teillä tietämättömillä.

– Menin käymään siellä, ja hoitaja kertoi, että äitini on ollut yön yli Acutassa ensiavussa. Hoitajan mukaan äitini on lähtenyt Acutasta pois, ja joku on löytänyt hänet harhailemassa sairaalan lähellä ja auttanut äidin takaisin Acutaan, Anneli kertaa äitinsä liikkeitä.

Tiedätkö sinä jotain Annelin äidin kaatumisesta? Ilmoita havainnoistasi sähköpostitse osoitteeseen jonna.kumpula@mtv.fi.  

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
Mistä muistisairauden tunnistaa? Miksi lääkäriin menoa ei kannata viivytellä? Mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin? Entä miten muistisairauden etenemistä voi hidastaa? Katso video!

Lue myös:

    Uusimmat