Mainos

Kuka maksaa mysteerikoneen etsintään käytetyt kymmenet miljoonat?

Kadonneen malesialaiskoneen etsintäoperaatio on maksanut jo tähän mennessä yli 32 miljoonaa euroa ja joka päivä tulee lisää maksettavaa. 

Mysteerikoneen etsintöihin ovat osallistuneet Kiina, Australia, Malesia, Yhdysvallat, Britannia, Uusi-Seelanti, Japani ja Etelä-Korea.

Kone on ollut kateissa kuukauden, joten kustannuksia on kertynyt jo kymmeniä miljoonia euroja - ja lisää on luvassa.

Samalla on alkanut pohdinta kustannusten jaosta. Malesia on kieltäytynyt vetämään arvonnassa lyhyttä tikkua.

Maan liikenneministeri Hishamuddin Hussein toteaa BBC:lle, että kustannukset ovat täysin toisarvoinen seikka tilanteessa, jossa kateissa olevien läheiset tarvitsevat koneen löytymisen tuomaa lohtua.

BBC:n mukaan etsintöjen taloudellinen taakka jakautuu siihen osallistuvien maiden kesken. 

Esimerkiksi Australian panos etsinnöissä on ollut laivaston alus HMAS Success, jonka toiminta maksaa 373 000 euroa päivässä sekä vähän edullisempi HMAS Toowoomba, jonka kustannus on 257 000 euroa päivässä.

Yhdysvaltain puolutusministeriö on myöntänyt etsintöihin neljä miljoonaa dollaria. Maaliskuun 24. päivään mennessä summasta oli käytetty jo 3,2 miljoonaa.

Britannia on osallistunut etsintöihin tutkimusaluksella, joka on varustettu herkällä vedenalaiskalustolla. BBC:n mukaan Britannian puolustusministeriö on todennut, ettei se halua laittaa toimilleen hintalappua.

Australia on samoilla linjoilla. Pääministeri Tony Abbott on kertonut, että etsintöihin "käytetään se summa mitä tarvitsee, että työ tulisi tehtyä".

Abbottin mukaan Australian osallistuminen etsintöihin on "maailman kansalaisuuden ele". Toisaalta hän myöntää, että asennetta saattaa olla jossain vaiheessa tarpeen tarkastella.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.