Kuka korvaa sähkökatkoista aiheutuvat vahingot?

Tuhannet suomalaiset kärsivät yhä sähkökatkoksista. Samalla monen kotitalouden putkistot ovat vaarassa jäätyä. Juuri jäätymisvahingot ovat yleisimpiä sähkökatkoksista aiheutuvia vahinkoja talvisin, arvelee Vakuutusyhtiö Ifin korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa.

- Putket ensin jäätyvät, ja ne alkavat vuotaa siinä vaiheessa, kun putket alkavat sulaa. Vielä vahinkoja ei juurikaan ole tullut, koska niiden syntyminen kestää jonkin aikaa, Vaitomaa kertoo.

Vaitomaan mukaan If korvaa asiakkailleen sekä jäätyneet laitteet, että niistä aiheutuvat vuotovahingot, jos LVI-laitteet on vakuutettu myös vuotojen varalle.

- Se, että sähkönjakelu keskeytyy, on asiakkaan näkökulmasta äkillinen yllättävä tilanne. Täytyy pyrkiä mahdollisuuksien mukaan rajoittamaan ja välttämään vahinkoa, mutta aina se ei ole mahdollista, jos sähköllä toimiva lämmitys on ainoa lämmönlähde.

Suur-Savon Sähkö: Korvauskysymyksiin ei vielä oteta kantaa

Myös sähköyhtiö on velvollinen korvaamaan standardihyvityksen siirtomaksusta, jonka suuruus riippuu siitä, kuinka kauan katko on kestänyt. Sen lisäksi sähköyhtiöllä on korvausvelvollisuus mahdollisista seurausvahingoista. Vaitomaan mukaan kyse on sadoista euroista, ja kovin isoja vahinkoja se ei kata.

- Toki sähköyhtiön puoleen kannattaa kääntyä, mutta emme käännytä asiakkaita sähköyhtiöön, vaan jos asiakas hakee meiltä korvausvakuutusta, niin kyllä me korvataan.

Käyttöpäällikkö Arto Nieminen Suur-Savon Sähköstä sanoo, että korvausasioihin ei vielä oteta kantaa. Sähköyhtiön vastuuseen kuuluva hyvitys kuitenkin maksetaan.

- Ensin tärkeintä on, että saadaan verkko kuntoon ja katsotaan niitä korvauskysymyksiä vasta sitten, Nieminen sanoo.

Käy tyhjentämässä mökin putkistot ja varaa polttopuita

Vaitomaan mukaan kyselyitä sähkökatkoksen aiheuttamista vahingoista on tullut jonkun verran. Eniten huolta on vapaa-ajan asunnoista, jotka ovat pitkiä aikoja tyhjillään.

- Jos vapaa-ajan asunnoissa on peruslämpö päällä ja vedet putkistoissa, ne ovat vaaravyöhykkeessä. Kannattaa käydä katsomassa, mikä tilanne on. Olisi hyvä käydä tyhjentämässä putkistoista vedet ja ennakoida siten tilanteen jatkumista. Ja on hyvä miettiä, pystyykö sulkemaan joitain sivurakennukseen meneviä vesiä, joita ei välttämättä tarvita.

Lisäksi Vaitomaan mukaan on hyvä varautua käyttämään muita lämmitysmuotoja kuin sähköä. Aggregaatin hankkiminen varalta kannattaa, vaikka ei olekaan varmuutta siitä, saako niillä aikaiseksi tarpeeksi sähköä.

- Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko riittävästi polttopuita.

Lue myös:

    Uusimmat