Kuka kirjoittikaan Kommunistisen manifestin? Uutisankkurilta menivät Karl Marx ja Adolf Hitler pahemman kerran sekaisin

Yhdysvaltalaisen, konservatiivisesta linjastaan tunnetun uutiskanavan Fox Newsin uutisankkuri Bill Hemmer sekosi sanoissaan suorassa läehetyksessä eilen.

Hemmer arveli America's Newsroom -ohjelmassa saksalaisfilosofi ja kommunismin teoreetikko Karl Marxin kirjoittaneen Taisteluni –teoksen. Ohjelmassa keskusteltiin tuolloin amerikkalaiskoulujen rasismiin liittyvistä opetussisällöistä.

– Muistan, että 20-vuotiaan menin Trieriin Saksaan etsimään Karl Marxin kotitaloa, koska, tiedäthän, 1848 hän kirjoitti Mein Kampfin. Halusin tietää, mistä siinä kaikessa oli kyse, Hemmer sanoi lähetyksessä.

Hitler omaelämäkerta ja ohjelmajulistus

Todellisuudessa Taisteluni (“Mein Kampf”) on Natsi-Saksan diktaattorina vuosina 1933-45 olleen Adolf Hitlerin kirjoittama. 

Hitler kirjoitti kaksioisaisen ja pitkälti yli 700-sivuisen teoksensa suorittaessaan vallankaappausyrityksestä saamaansa vankeusrangaistusta Landsbergin vankilassa Münchenin lähellä vuosina 1923-24.

Teos on osin omaelämäkerrallinen ja osin rotuoppeja, erityisesti antisemitismiä ja muuta natsismin ydinideologiaa esittelevä ohjelmajulistus. 

Hemmerin erehdys sai nopeasti aikaan odotettua virnuilua sosiaalisessa mediassa. 

– Hitler kirjoitti Anne Frankin päiväkirjan, ja Anne Frank kirjoitti Pääoman. Näin se lopulta toimii, kommentoi eräs keskustelun seuraaja Twitterissä.

15-vuotiaana Bergen-Belsenin keskitysleirillä murhattu Anne Frank on eräs holokaustin kuuluisimmista uhreista. Hän piti laajalti tunnettua päiväkirjaansa elämstä juutalaisena Natsi-Saksan miehittämässä Hollannissa.

Myöhemmin Hemmer oikaisi sanomansa.

– Olin väärässä. 1848, Karl Marx ja Kommunistinen manifesti!

Tällä kertaa Hemmer osui oikeaan.

Marx muotoili Kommunistisen manifestin yhdessä Engelsin kanssa

Karl Marx oli todellisuudessakin syntynyt Trierissä, tuolloisessa Preussissa, vuonna 1818.

Hän kuitenkin työskenteli suuren osan elämästään muualla tultuaan karkoitetuksi Saksasta vallankumouksellisten ajatustensa takia.

Kommunistisen manifestin hän kirjoitti Brysselissä yhdessä työtoeverinsa Friedrich Engelsin kanssa vuonna 1848 eli niin sanottuna Euroopan hulluna vuotena.

Teoksessa esittellään muun muassa kymmenkohtainen ohjelma toteutettavaksi työväenluokalle. Ohjelmasta on sittemmin toteutettu laajassa mitassa ja pysyväisluontoisesti ainakin kielto käyttää lapsityövoimaa.

Sittemmin Marx karkotettiin Belgiastakin. Hän asettui lopulta Lontooseen, jossa kirjoitti kirjoitti massiivisen teoksensa Pääoma -kansantaloustieteen arvostelua.

Lue myös:

    Uusimmat