Mainos

Kuittipartiot iskevät ensi viikolla

Kuitintarjoamisvelvollisuus liikkeissä astui voimaan vuoden alussa. Ensi viikolla viranomaiset aloittavat valtakunnallisen valvontakampanjan, jossa seurataan miten kuitin antaminen asiakkaille toteutuu.

Ensi viikolla alkaviin tarkastuksiin osallistuu henkilöstöä niin verohallinnosta, aluehallintovirastoista kuin poliisistakin. Verohallinnon ylitarkastaja Liisi Peltokorpi kertoo, että tarkastuksia tehdään kahden-kolmen henkilön ryhmissä.

Koska kyseessä on ensimmäinen valvontakampanja, pyritään siinä neuvontaan rangaistuksien sijaan. Laki antaa viranomaiselle mahdollisuuden langettaa kuitin antamisen laiminlyönnistä 300-1000 euron suuruisen laiminlyöntimaksun eli sakon. Ensisijaisina valvontakohteina ovat melko pienet liikkeet.

– Tarkastusten pääpaino keskittyy pieniin tai pienehköihin yrityksiin, joiden liikevaihto on siinä 100 000-150 000 euron välillä. Käytännössä se menee niin, että tarkastajat seuraavat toimintaa paikan päällä. Jos kuitin tarjoaminen unohtuu toistuvasti, henkilökuntaa muistutetaan asiasta, toteaa Peltokorpi.

Tarkastukset eivät keskity minkään tietyn alan liikkeisiin, myös tarkastusten kohteet valitaan satunnaisesti.

– Tarkastuksia tehdään alasta riippumatta. Tarkastajat voivat vierailla niin parturissa kuin pizzeriassakin sen tarkemmin erittelemättä.

Kuittivalvontakampanja kestää tällä erää parisen viikkoa. Uusi kampanja on luvassa syksyllä.

Kuittivelvollisuudesta epätietoisuutta

Verohallintoon on tullut kyselyjä siitä, minkälainen yritys on velvollinen tarjoamaan kuittia ostoksesta tai palvelusta. Epätietoisuutta on esiintynyt myös siitä, mitä kuitista pitää selvitä.

Lain mukaan velvollisuus koskee elinkeinoharjoittajia, joiden liikevaihto on yli 8500 euroa vuodessa. Se ei kuitenkaan koske esimerkiksi ulkotiloissa tapahtuvaa tori- ja markkinamyyntiä tai suoramyyntiä maatiloilta.

Ohjeistus on aiheuttanut hämmennystä, sillä esimerkiksi kesäfestivaaleilla ruokakojua pitävän yrittäjän liikevaihto voi hyvinkin nousta yli rajan, samoin myös torikahvilan. Verohallinnon ylitarkastaja Liisi Peltokorpi tarkentaa, että isonkin tapahtuman kojumyynnin voi rinnastaa torimyyntiin.

- Rinnastaisin tällaisen ulkoilmatapahtuman tori- ja markkinamyyntiin. Samoin on torikahvilan laita. Ideana on siis lähinnä se, että nämä kevytrakenteiset kojut viedään yöksi pois torilta ja tuodaan aamulla takaisin. Jos taas kyseessä on esimerkiksi torille pysyvästi rakennettu kahvila, niin silloin tilanne on toinen. On myös muistettava, että jos kyseessä on ulkoilmatapahtuman alkoholimyynti tai vähittäismyynti, niin silloin kuitti on annettava.

Laki kuitintarjoamisvelvollisuudesta näyttää saaneen ryhtiä liikkeiden toimintaan. Peltokorven mukaan tieto laista on tavoittanut yrittäjät hyvin. Ostoksista myös tarjotaan kuittia aiempaa ahkerammin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.