Kuinka vakava sairaus keuhkokuume on? Ikä merkittävä riskitekijä

Tällainen tauti on keuhkokuume, johon presidentti Sauli Niinistö, 73, on sairastunut.

Koronatartunnan vuoksi sairaalassa tutkimuksissa ollut presidentti Sauli Niinistö on sairastunut keuhkokuumeeseen. Kyseessä on vakava yleisinfektio, jonka yksi mahdollinen aiheuttaja on uusi koronavirus.

Keuhkokuume on keuhkokudokseen iskenyt tulehdustauti. Tyypillisin aiheuttaja on bakteeri, kuten pneumokokki tai mykoplasma, mutta myös ylähengitystieinfektioita aiheuttavat virukset voivat johtaa keuhkokuumeeseen.

Aikuisten bakteeriperäisistä keuhkokuumeista kolmasosassa viruksella on näppinsä pelissä, kertoo Terveyskirjasto. Toisaalta myös virusinfektion aiheuttamaan keuhkokuumeeseen voi liittyä mukaan bakteeri.

Keuhkokuumeen tarttuminen

Keuhkokuume tarttuu pisara- tai kosketustartuntana, kun ihminen pärskii taudinaiheuttajia ympäristöön, josta ne päätyvät seuraavaan uhrin elimistöön.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia auttavat suojautumaan keuhkokuumeelta. Influenssa on merkittävin bakteeriperäistä keuhkokuumetta edeltävä virusinfektio, minkä vuoksi riskiryhmille tarjotaan maksutonta influenssarokotetta.

Pitkäaikaissairaudet, kuten krooniset keuhkosairaudet ja sydäntaudit, lisäävät keuhkokuumeen riskiä. Myös tupakointi ja runsas alkoholin käyttö altistavat keuhkokuumeelle.

Tavallisesti influenssakausi laantuu kevään tullessa, mutta tänä vuonna suunta on toinen – katso uutisjuttu aiheesta. Juttu jatkuu videon alla.

Influenssamäärät kasvussa  poikkeuksellisen myöhään 2:06
KATSO VIDEO: Influenssamäärät kasvussa poikkeuksellisen myöhään.

Keuhkokuumeen oireet ja hoito

Keuhkokuumeen tyyppilisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, kipu kylkien ja vatsan alueella, yskä sekä hengenahdistus. Tautiin liittyy usein väsymystä ja sairauden tunnetta. Oireet muistuttavat pahaa flunssaa, mutta alkavat usein voimallisemmin ja äkillisemmin.

Keuhkokuumetta epäilevän tulee hakeutua hoitoon. Hälyttäviä oireita ovat kuumetautii liittyvä hengenahdistus tai epämiellyttävät oireet rinnan alueella.

Keuhkokuumetta hoidetaan yleensä antibiootein, jotka tepsivät bakteerien aiheuttamiin infektioihin. Jos potilas on hyvässä kunnossa, voidaan hoito toteuttaa kotona otetulla antibioottikuurilla. Koronavirukseen liittyvä lievä keuhkokuume ei vaadi antibioottihoitoa, ellei siihen liity bakteeri-infektiota.

Kotihoidossa olevan potilaan tulee hakeutua uusiin tutkimuksiin, jos vointi huononee tai antibiootit eivät ala muutamassa päivässä tepsiä oireisiin.

Toipuminen keuhkokuumesta on hidasta ja vie viikkoja – usein kestää kuukauden tai enemmänkin ennen kuin kunto on palannut täysin entiselleen. Pahimmillaan keuhkokuume tappaa. Riski on suurin ikääntyneillä ja ennestään sairailla: yli 75-vuotiaista sairastuneista joka kuudes kuolee.

Lahtelainen Jenni on sairastanut koronan kolmesti – hän kertoi MTV:lle pysyvistä oirestaan.

Lahtelainen Jenni sairastaa koronaa nyt kolmatta kertaa – kertoo MTV:lle pysyvistä oirestaan 5:06
KATSO VIDEO: Kolmatta kertaa koronaa sairastava Jenni kertoo pysyvistä oireistaan.

Lue myös:

    Uusimmat