Presidentti Niinistö on päässyt pois sairaalasta: "Korona hellitti, keuhkokuume iski"

Keuhkokuume presidentti Niinistön kiusana – pääsi sairaalasta kotiin toipumaan 0:43
Keuhkokuume presidentti Niinistön kiusana – pääsi sairaalasta kotiin toipumaan

Presidentti Sauli Niinistön vointi on edelleen kohtuullisen hyvä, kerrotaan presidentin kansliasta. Niinistöllä on keuhkokuume, presidentti kirjoittaa Facebookissa.

Presidentin kanslia kertoi eilen, että Niinistö on sairaalassa tutkimuksissa pitkittyneiden koronaoireiden vuoksi. Nyt presidentti on päässyt pois sairaalasta.

– Korona hellitti, keuhkokuume iski. Vajaat pari vuorokautta Meilahdessa. Tulehdusarvot ovat laskussa, kuumeesta kolme astetta pois, Niinistö kirjoittaa.

– Tehokasta, ammatillista, ystävällisen huolehtivaa hoitoa. Moni lohdutti, että pääsit parhaaseen mahdolliseen hoitoon. Oikeassa olivat. Kiitos kaikille Meilahden sairaalan osaajille! Toipuminen jatkuu kotona, Niinistö jatkaa.

Niinistön koronatartunnasta kerrottiin noin viikko sitten. Presidentin kanslia kertoi tuolloin, että Niinistö voi tartunnasta huolimatta hyvin ja työskentelee etänä. Sairastumisen vuoksi Niinistön virallista vierailua Norjaan siirrettiin toiseen ajankohtaan.

Presidentti kirjoitti eilen Facebookissa, että tänä vuonna osallistuminen kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan jää koronan takia tervehdyksen varaan. Veteraanipäivää vietetään tänään, ja pääjuhla järjestetään Lappeenrannassa.

Niinistön on määrä tehdä valtiovierailu Ruotsiin toukokuun puolivälissä. Valtiovierailulle Ruotsin kuninkaan kutsusta osallistuu myös Niinistön puoliso Jenni Haukio. Tämän vierailun tavoitteena on muun muassa vahvistaa maiden yhteistyötä muuttuvassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Sekä Suomessa että Ruotsissa on keskusteltu laajasti mahdollisesta Nato-jäsenyydestä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan noin kaksi kuukautta sitten. Maiden odotetaan tekevän omat Nato-ratkaisunsa verraten pian.

Pääministeri sijaistaisi tarvittaessa

Jos presidentti on estynyt hoitamasta tehtäväänsä, häntä sijaistaa pääministeri eli tällä hetkellä Sanna Marin (sd.). Jos pääministerikään ei pystyisi tätä tekemään, olisi seuraavana vuorossa pääministerin sijaisena toimiva ministeri. Presidentin este todetaan valtioneuvoston istunnossa.

Aiemmin jo pelkästään presidentin ulkomaanmatkan katsottiin aiheuttavan esteen, mutta nykyisin tilannetta tulkitaan toisin.

Historiassa pisimmät presidentin sijaistustapaukset ovat koskeneet sairauksia. Tuorein näistä on vuosilta 1981–1982, jolloin silloinen presidentti Urho Kekkonen ei pystynyt enää hoitamaan tehtäväänsä ja hänen presidenttikautensa keskeytyi. Kekkosen sijaisena toimi silloinen pääministeri Mauno Koivisto.

Niinistö sairaalassa koronan takia – tämä tiedetään 0:47
Näin presidentti Niinistön sairaalaan joutumisesta uutisoitiin tuoreeltaan.

Lue myös:

    Uusimmat