Brittiprofessori nimeää kirkkaasti yleisimmän omikron-oireen

Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan 3:06
Katso videolta, miten eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan.

Isossa-Britanniassa kerätyn aineiston perusteella omikron-muunnoksen aiheuttaman koronavirusinfektion yleisin oire on nenän vuotaminen. Asiasta kertoo ZOE COVID Study -tutkimusta johtava professori Tim Spector.

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka oireet voivat vaihdella hyvin lievistä hyvin vakaviin. Läpi pandemian on alleviivattu, ettei pelkästään oireiden perusteella voi päätellä taudin aiheuttajaa.

Rokotusten ja sairastamalla saadun vastustuskyvyn vuoksi yhä useampi sairastaa koronan lievänä. Vaikka oireet tuntuisivat mitäänsanomattomilta, tulisi tartunnan saaneen vältellä muita ihmisiä vähintään viisi päivää, jotta virus ei leviäisi. Etenkin omikron-muunnoksen on havaittu aiheuttavan pitkälti tavallista flunssaa muistuttavia oireita. Mutta toisinaan myös omikron aiheuttaa vakavan taudin.

Brittiläisen aineiston perusteella koronan kotitesti on aiheellista tehdä nenän vuotaessa. Epidemiologi ja professori Tim Spector kertoo Twitterissä, että 83 prosenttia tämänhetkisistä omikronin aiheuttamista tautitapauksista oireilee nuhaisuutena.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Räkäisyyden jälkeen seuraavaksi yleisimpiä oireita on väsymys, kurkkukipu, päänsärky, aivastelu ja jatkuva yskä, joista kärsii Spectorin mukaan yli puolet potilaista. Vain alle kolmanneksella on kuumetta. Koronalle leimallisena pidetyistä haju- ja makuaistin muutoksista kärsii joka viides.

Spectorin johtamassa ZOE COVID Study -tutkimuksessa koronapotilaiden oireita kartoitetaan älypuhelinsovelluksella. Pandemian aikana yli 4,7 miljoonaa brittiä on raportoinut sovellukseen oireistaan.

Lue myös:

    Uusimmat