Kuinka pahasti pitää ajaa päin punaisia, että kortti lähtee? Ylikomisario Pasterstein kertoo tyypillisen rajan

Kuinka pahasti pitää ajaa päin punaisia, että kortti lähtee? 2:21
Kuinka pahasti pitää ajaa päin punaisia, että kortti lähtee? Ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, millaisia lieventäviä seikkoja voi olla myös punaisia päin ajamisessa.

Poliisi kertoi MTV Uutiset Livessä tiistaina, kuinka rankasti punaisia päin on tyypillisesti ajettava, jotta kuljettaja joutuu antamaan ajokorttinsa parempaan talteen.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnon johtaja ylikomisario Dennis Pasterstein vieraili tiistaina MTV Uutiset Livessä sekä ruotimassa aiemmin julkaisemattomia videoita että kertomassa poliisin kenttätyöstä.

Pasterstein on viime viikkoina julkaissut runsaasti videoita punaisia päin ajavista autoilijoista. Osa on saanut teostaan päiväsakkoja, kun taas osa on määrätty väliaikaiseen ajokieltoon liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Ylikomisarion mukaan punaisia päin ajamisen vakavuutta arvioidaan joko sekunti- tai metriperusteisesti. Rangaistuksen arviointiin poliisi käyttää sakotuskäytäntöjä yhdenmukaistavaa sakkokäsikirjaa, jossa on määritelty tietty sekuntimäärä 22–24 päiväsakolle. 22 päiväsakkoa on tyypillisesti raja, jonka jälkeen poliisi määrää kuljettajan väliaikaiseen ajokieltoon.

– Aika paljon otetaan kellolla. Tuosta Revika-videostahan [poliisiauton kojelautakameran video] näkee hyvin tarkasti [sekunnit], jos katsoo sitä oikeaa yläkulmaa. Että nyt vaihtuu punaiseksi ja voi kelata ja katsoa, että nyt ajoneuvo on pääopastimen kohdalla, Pasterstein kertoo.

– Siitä saa sen tarkan sekuntimäärän, ja sillä on sitten aika helppo kirjoittaa sakko ilman, että siihen tulee kiistoa, hän jatkaa.

Pasterstein paljasti MTV Uutiset Livessä, kuinka pahasti on ajettava päin punaisia, jotta ajokortti lähtee sekä sen, millaisia seikkoja voidaan pitää lieventävinä tekijöinä. Mikäli olet luullut, että rekkakuski saa punaisia päin ajamisesta kovemman rangaistuksen kuin henkilöautoilija, olet väärässä. Katso video artikkelin yläpuolelta.

Poliisin liikennevideot puhuttavat ja herättävät paljon tunteita. Katso alta Pastersteinin koko haastattelu.

Punaisia päin ajamista ja kaahailua – tällaisia liikennerikkomuksia on jäänyt poliisin videoille 22:28
Helsingin poliisin ylikomisario Dennis Pasterstein vieraili MTV Uutiset Livessä kertomassa suomalaisia puhuttavista liikennevideoista sekä palautteesta, jota hän niiden julkaisemisesta saa.

Lue myös:

    Uusimmat