Kuinka nopeasti korot laskevat? Ekonomisteilta varoitus: "Inflaation hidastuminen voi olla tilapäistä"

Ekonomisteilta varoitus: "Inflaation hidastuminen voi olla tilapäistä" 2:36
Asuntolainojen korot eivät laske niin nopeasti, kuin markkinoilla ennustetaan, sanovat suomalaiset ekonomistit.

Asuntovelalliset ovat saaneet vuodenvaihteessa hyviä uutisia, kun asuntolainojen korot ovat lähteneet nopeaan laskuun. Suomalaispankkien ekonomistit kuitenkin muistuttavat, että korkoihin vaikuttavassa inflaatiossa voidaan nähdä vielä yllättäviä muutoksia.

Korkomarkkinoilla on tällä hetkellä selkeä näkemys: 12 kuukauden euriborin arvioidaan olevan vuoden päästä 2,2 prosenttia, vaikka Euroopan keskuspankki ei ole vielä aloittanut koronlaskuja. Suomalaispankeissa ennuste on maltillisempi.

– Odotamme toki, että korot tulevat laskemaan, mutta ei aivan niin nopeasti kuin markkinoilla tällä hetkellä hinnoitellaan, toteaa pääekonomisti Reijo Heiskanen OP:sta.

– Tyypillisesti korot kyllä alkavat laskea silloin, kun markkinaodotukset kääntyvät laskuun ja keskuspankki laskee ohjauskorkoa. Se kuitenkin edellyttää, että taloudessa menee huonosti, ja tällä hetkellä odotukset eivät ole niin nopeaa korkojen laskua kuin mitä markkinoilla tällä erää hinnoitellaan, hän jatkaa.

Miksi markkinat näkevät korkojen laskevan nopeammin?

Suomalaisen asuntovelallisen kannalta on kiinnostavaa, miksi markkinat näkevät korkojen laskevan nopeammin, kuin mitä Euroopan keskuspankin päätösten ja lausuntojen perusteella voisi odottaa.

– Tämä perustuu siihen, että euroalueen taloudessa on mennyt aika heikosti jo pidempään, ja ongelma on ollut liian korkea inflaatio. Nyt viime mittauksissa inflaatio on tullut huomattavasti odotettua nopeammin alas. Ja sitten odotukset ovat markkinoilla sellaiset, että inflaatio voisi jo olla kohta alle kahdessa prosentissa. Jos EKP ei siinä vaiheessa ole aloittanut koronlaskuja, niin ollaankin jo myöhässä, sanoo pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta.

OP:n pääekonomisti muistuttaa, että inflaatio vaikuttaa nopeasta laskusta huolimatta edelleen palkankorotuksiin. Ne taas näkyvät EKP:n korkopolitiikassa.

– Eurooppalaiset työmarkkinat ovat edelleen varsin vahvat. Työttömyysaste on poikkeuksellisen matala verrattuna viime vuosikymmeniin. Tämän seurauksena palkkapaineet ovat suuret, kun inflaatiokin on ollut korkeaa. Ei tällä hetkellä ei ole varmuutta, että nämä paineet hellittäisivät. Tässä mielessä inflaation hidastuminen voi olla tilapäistäkin, Reijo Heiskanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat