Ohjauskorkojen laskua pidetään lähes varmana – tämä on vaikutus asuntolainoihin

Ohjauskorkojen laskua pidetään lähes varmana 1:44
Video: Ohjauskorkojen laskua pidetään lähes varmana

Ekonomistit pitävät selvänä, että Euroopan keskuspankki laskee ohjauskorkoa torstain kokouksessaan. Sen sijaan Danske Bankilla ja Nordealla on eri näkemykset siitä, millä tahdilla ohjauskorkojen lasku jatkuu.

Moni asuntovelallinen odottaa malttamattomana kesäkuun ensimmäistä torstaita, sillä Euroopan keskuspankin odotetaan ilmoittavan ohjauskorkojen laskusta. Ekonomistit ovat tästä yksimielisiä, mutta eroja on näkemyksissä koronlaskujen jatkosta.

– Todennäköisesti korkoja tullaan seuraavan kerran laskemaan vasta joulukuussa, sanoo pääanalyytikko Minna Kuusisto Danske Bankista.

Pankki muutti hiljattain näkemystään korkojen laskun vauhdista.

– Taloudessa on mennyt itse asiassa pelättyä paremmin, EKP:llä ei siinä mielessä ole kiire näiden ensimmäisten koronlaskujen kanssa. Samaan aikaan inflaatiopaineet ovat aika sitkeitä etenkin palvelusektorilla. Se tarkoittaa, että EKP:n on hyvä tässä kohtaa vielä odottaa ja laskea korkoja hyvin maltillisesti, Kuusisto toteaa.

Nordeassa näkemys on hieman myönteisempi. Päästrategi Jan von Gerich toteaa, että pankki arvioi edelleen EKP:n laskevan ohjauskorkoa uudelleen syyskuussa. Hän ei usko, että pankki odottaisi puolta vuotta uuden koronlaskun kanssa, mikäli talouden kuva säilyy nykyisellä uralla.

Asuntovelallisille torstain korkopäätöksellä ei ole välitöntä vaikutusta, sillä markkinat pitävät laskua käytännössä selvänä. Vasta tulevat koronlaskut määrittelevät viitekorkojen kehityksen.

– EKP tuskin antaa mitään vihjeitä, että millä tahdilla korkoja 
tullaan laskemaan. Itse näkisin niin, että euribor-korot laskevat hyvin hitaasti. Hyvin voi olla, että vielä ensi vuoden loppupuolellakin euribor-korot ovat siellä kolmen prosentin tuntumassa, sanoo Danske Bankin Kuusisto.

Lue myös:

    Uusimmat