Kuinka Maata lähestyvältä tuhoaja-asteroidilta voitaisiin suojautua? Nasa paljasti masentavan totuuden: "Hyvä onni ei ole suunnitelma"

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa on simuloinut kuvitteellista tapahtumaa, jossa vaarallisen asteroidin huomataan olevan törmäyskurssilla Maahan ja törmäys tapahtuisi kuuden kuukauden päästä havaintohetkestä.

Asiantuntijoiden arvio simulaation perusteella on varsin karua luettavaa: Kuuden kuukauden ennakkovaroitus ei nimittäin riittäisi alkuunkaan asteroidin torjuntaoperaatioon.

Asiantuntijoiden mukaan aikaa tarvittaisiin nimittäin useita vuosia, jotta asteroidin rataa saataisiin muutettua niin, että se ei iskeytyisi Maahan.

Business Insider kirjoittaa Nasan ja muiden avaruusjärjestöjen laatiman kuvitteellisen simulaation lähtöasetelmana olleen, että avaruudesta on juuri havaittu törmäyskurssilla oleva mystinen asteroidi. Havaintohetkellä asteroidi on yli 56 miljoonan kilometrin päässä Maasta ja se olisi iskeytymässä kuuden kuukauden päästä.

0:13
Maata uhkaavat asteroidit scifileffojen tyyliin räjäyttämällä päreiksi? Simulaatio paljastaa kohtalokkaan ongelman.

Simulaation perusteella ihmisillä ei olisi nykytekniikalla keinoja estää asteroidin iskeytymistä Maahan näin lyhyellä varoitusajalla. Nykyiset avaruusalukset eivät yksinkertaisesti kykenisi tuhoamaan asteroidia tai suistamaan sitä kurssiltaan näin lyhyessä ajassa.

"Varoituksen pitäisi tulla vuosikymmen etukäteen"

MIT-yliopiston tähtitieteilijän Richard Binzelin mukaan nykyteknologialla ihmiskunta tarvitsisi varoituksen ainakin vuosikymmenen etukäteen, jotta jotain olisi tehtävissä.

Asteroidit ovat kuitenkin tulleet tutuksi siitä, että ne tuppaavat tulemaan parhaimmillekin asiantuntijoille usein yllätyksenä. Joskus potentiaalisesti vaarallinen asteroidi on havaittu vasta siinä vaiheessa, kun se on jo ohittanut Maan. On siis varsin epätodennäköistä, että ihmiskunta saisi vuosia, saati vuosikymmenen aikaa varautua asteroidin iskeytymiseen.

”Nojaamme hyvään onneen”

Binzelin mukaan ihmiskunta nojaakin tällä hetkellä käytännössä hyvään onneen asteroidien iskun välttämisessä.

– Mutta hyvä onni ei ole suunnitelma, Binzel kiteyttää.

Hän toteaa, että vihollinen (eli tässä tapauksessa uhkaava asteroidi) on tunnettava etukäteen. Toisessa vaiheessa asteroidi pitäisi tuhota tai suistaa turvalliselle radalle. Suistaminen suoritettaisiin höyrystämällä asteroidin pintaa lasereilla. Ajan kuluessa tämä muuttaisi asteroidin rataa. Kolmantena vaihtoehtona asteroidia päin voitaisiin lähettää törmääjä, joka muuttaisi törmätessään asteroidin rataa.

Binzelin mukaan maan läheltä kulkevat asteroidit olisi nyt syytä luetteloida tarkemmin. Nasa onkin kehittämässä uuden sukupolven avaruusteleskooppia, joka kykenisi havaitsemaan asteroideja nykyistä tehokkaammin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja