Näin Nasa hälyttäisi ihmiskunnan, jos maailmantuhoaja-asteroidi ottaisi törmäyskurssin Maahan

Maata uhkaavat asteroidit scifileffojen tyyliin räjäyttämällä päreiksi? Simulaatio paljastaa kohtalokkaan ongelman 0:13
Video: Maata uhkaavat asteroidit scifileffojen tyyliin räjäyttämällä päreiksi? Simulaatio paljastaa kohtalokkaan ongelman

Huoli tuhoisan asteroidin iskeytymisestä Maahan ei ole tuulesta temmattu. Näin on käynyt aiemminkin, ja olisi melko lyhytnäköistä ajatella, että suurikokoisten asteroidien iskeytymisten aika olisi ohi.

Nasa työskentelee maailmanlaajuisen IAWN-verkoston (International Warning Network) kanssa kartoittaakseen Maata mahdollisesti uhkaavia asteroideja. Nasalla on jopa toimintasuunnitelma sen varalta, että lähestyvästä asteroidista tarvitsisi varoittaa ihmiskuntaa. Aiheesta uutisoi Business Insider sivuillaan.

– Haluamme ehdottomasti löytää asteroidit, ennen kuin ne löytävät meidät, toteaa Lindley Johnson planetaarisesta puolustuskoordinaatiovirastosta (Planetary Defense Coordination Office).

Näin tapahtuisi uhkaavan asteroidin lähestyessä Maata

Jos vaarallinen asteroidi olisi törmäyskurssilla maapallon kanssa, IAWN käynnistäisi toiminnan asian julkistamiseksi suurelle yleisölle:

Ensimmäisessä vaiheessa uhan havainneet tahot jakaisivat tietonsa IAWN-verkoston kanssa vahvistaakseen löydön ja arvioidakseen vaaraa.

Kun kaikki tahot ovat yksimielisiä törmäysvaarasta, Nasa julkistaisi varoituksen.

– Minulla ei ole pöydälläni mitään punaista puhelinta. Mutta meillä on viralliset käytännöt, joiden mukaan ilmoitus vaarallisesta törmäyksestä hoidettaisiin, Johnson toteaa.

Jos asteroidi olisi iskeytymässä Yhdysvaltoihin, Nasa ilmoittaisi asiasta Valkoiseen taloon, jonka jälkeen hallinto julkaisisi yleisölle tilanteesta virallisen lausunnon. Jos kyseessä olisi kansainvälinen uhkatilanne IAWN ilmoittaisi asiasta YK:n avaruusasioista vastaavalle taholle.

Tutkijat ovat tähän mennessä tunnistaneet 2 300 mahdollisesti vaarallista asteroidia.

Nasan tarvitsisi saada tieto uhkaavasta asteroidista 5-10 vuotta etukäteen, jotta käytännön toimenpiteisiin uhan torjumiseksi voitaisiin ryhtyä. Jos törmäykseen olisi aikaa alle viisi vuotta, Nasalla ei olisi riittävästi aikaa suistaa uhkaavaa asteroidia pois törmäyskurssiltaan.

IAWN:n tavoite onkin havaita uhkaavat asteroidit vuosikymmeniä ennen niiden mahdollista törmäämistä Maahan.
 

Lue myös:

    Uusimmat