KTM rajoittaisi ravintoloiden määrän kasvua
Ravitsemisalalle syntyy vuosittain satoja uusia yrityksiä. Tällä hetkellä maassa on yli 13600 ravitsemisyksikköä ja ravintoloissa on tuoleja yli 1,1 miljoonalle suomalaiselle. Kauppa- ja teollisuusministeriön tuoreen toimialaraportin mukaan nyt olisi aika pohtia toimipaikkojen ja kapasiteetin määrällisen kasvun rajoittamista.
Suomeen on kuluvan vuosikymmenen aikana perustettu uusia anniskeluravintoloita, keskiolutravintoloita ja kahviloita melkoisella tahdilla. Etenkin keskiolutpaikkojen määrän lisääntyminen näkyy katukuvassa. Yhdeksän vuotta sitten C-oikeuksin varustettuja ravitsemisliikkeitä oli noin 3100, vuonna 1997 niitä oli jo 5400. Uusia anniskeluravintoloita Suomeen on syntynyt muutamassa vuodessa lähes 1500.
Kauppa- ja teollisuusministeriön ravitsemistoimintaa koskevassa raportissa huomautetaan, että ravitsemisalalla yritystoiminnan aloittamisen kynnys on ollut hyvin matala. Tuoreen yrittäjän teknisen ammattitaidon, taloudellisten resurssien ja liiketoiminnan osaamisen suhteen on usein ollut toivomisen varaa. Alalletulokynnystä tulisikin raportin laatijoiden mukaan korottaa, sillä pitkällä aikavälillä alan uskottavuus kärsii kapasiteetin hallitsemattomasta kasvusta.
-Yritysten määrä on kuluvalla vuosikymmenellä lisääntynyt kysyntää ripeämmin. Nyt kannattaisi pohtia tosissaan sitä, pitäisikö ravintolayrittäjiksi haluavia varten laatia jonkinlaiset kriteerit. Tällä hetkellähän ravintolan perustamiseen ei vaadita esimerkiksi alan koulutusta tai kokemusta, toimialaprojektipäällikkö Taneli Kokkila sanoo.
Ekstrojen käyttö pienentää kustannuksia, mutta tuo uusia ongelmia
Raportissa kiinnitetään huomiota majoitus- ja ravitsemisalan työvoimavaltaisuuteen. Alan osuus kansantalouden kokonaistuotosta on 1,8 prosenttia, mutta sen työllisyysosuus on kansantuoteosuutta suurempi eli 2,8 prosenttia.
Lamavuosien jälkeen alan työllisyystilanne on parantunut ja tällä hetkellä majoitus- ja ravitsemissektori työllistää reilut 56500 ihmistä. Osa-aikatyöntekijöiden ja vuokratyövoiman osuus työvoimasta on kuitenkin lisääntynyt vuosi vuodelta ja kasvu jatkuu raportin mukaan edelleen. Osa-aikaisen henkilöstön osuus hotellien ja ravintoloiden henkilöstöstä on lisääntynyt 80-luvun alun vajaasta kahdeksasta prosentista nykyiseen noin kolmeenkymmeneen prosenttiin.
Oikea-aikaista työvoimaa käyttämällä yritykset ovat säästäneet henkilöstökustannuksissa, mutta osa-aikaisten ja vuokratyöntekijöiden käyttö on johtanut uusiin ongelmiin. Raportissa kysytäänkin, kuinka pitkälle osa-aikaistamisessa ja ekstrojen käytössä voidaan mennä ilman, että yrityksen kokonaislaatu kärsii henkilökunnan jatkuvasta vaihtumisesta.
Ravitsemisalalla ongelmia aiheuttaa myös alan arvostus tai pikemminkin sen puute. Nuoret eivät pidä alaa houkuttelevana uravaihtoehtona. Useat nuoret työskentelevät opiskeluaikanaan alalla, mutta vain murto-osa heistä haluaa jatkaa työtä valmistumisen jälkeen, raportissa huomautetaan.
Lisää alkoholia savuttomissa tiloissa
Etla ennustaa ravitsemispalveluiden kysynnän voimistuvan noin viiden prosentin vuosivauhtia seuraavien vuosien aikana. Koska kotitaloudet vastaavat noin 80 prosentista ravitsemisalan kysynnästä, ravintoloiden, kahviloiden sekä pikaruoka- ja keskiolutpaikkojen kehitys riippuu ennen kaikkea kotitalouksien taloudellisesta tilanteesta.
Ravitsemisalan tulevaisuuteen liittyy myös alkoholilainsäädännön harmonisoiminen EU:n tasolle. Alkoholiveron odotetaan pienenevän ja tätä kautta alkoholin hinta halpenee ja myynti lisääntyy. Lisäksi uusi tupakkalaki vaikuttaa ravintolatoimintaan. Mahdolliset satojen miljoonien investointitarpeet rasittavat kannattavuusongelmien kanssa painivaa alaa huomattavasti, raportissa arvioidaan viitaten lakiin, jonka mukaan tarjoilutiloista 30 prosenttia on varattava tupakoimattomille asiakkaille tulevan vuoden maaliskuusta lähtien.
(STT)
Uusimmat
-
06:39
Krista Kiuru muistelee korona-ajan päätöksenteon sekavia vaiheita: "Se oli kaikilla tavoilla järkyttävä tilanne"
-
06:34
Keskityttiinkö Stubbin ensimmäisellä valtiovierailulla vääriin asioihin: "presidentin puolisosta vaatehenkari"
-
06:34
Presidentti Stubb osallistuu kansallisen veteraanipäivän viettoon Vaasassa
-
06:31
Tunnistatko kanin tai marsun sairauden? Näin vaivat oireilevat: "Aina hälyttävä merkki"
-
06:28
Hamas kertoi tarkastelevansa Israelin uutta aselepoehdotusta
-
06:01
Piha oli täynnä kaatuneita venäläisiä, kun evakko Elsa, 98, palasi kotiin 13-vuotiaana: "Iso hauta tehtiin peltojen taakse"
-
22:48
Poliisi pyytää havaintoja Lapualla liikkuvasta sinisestä Ford Focuksesta – havainnot hätänumeroon
-
22:37
SM-liigan finaalissa kaksi kuohuttavaa videopäätöstä – nyt tuli selvyys Pelicansin kyseenalaiseen tasoitukseen
-
22:33
Rikard Grönborg herätti kummastusta lehdistötilaisuudessa
-
22:32
USA:lta uusi kuuden miljardin dollarin sotilasapupaketista Ukrainalle – Zelenskyi: Viivyttely tuli kalliiksi Ukrainalle
-
22:24
Tshernobylin ydinvoimala räjähti 38 vuotta sitten – selviytyneet varoittavat nyt uudesta riskistä Ukrainassa
-
22:19
MTV:n tiedot: Kansanedustaja Vornanen pidätetty – epäillään törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä
-
22:12
Tapparan voittomaalissa härski piirre – Tommi Niemelä kuuli kyseenalaisen selityksen
-
21:52
Katso: Tapparan jatkoerämaalia edelsi puhuttava tilanne – Pelicans-tähti kolattiin kumoon
-
21:23
Lahden dramaattinen finaalinäytös ratkesi nopeasti jatkoerässä, Nick Baptistelta jäätävä ratkaisu – näin peli eteni
-
21:16
Tasoitus viimeisellä minuutilla – SM-liigafinaalissa kiistanalainen käänne Levtchi-show'n jälkeen
-
21:01
Pasi tuo esille vaatekauppojen ongelman lyhytkasvuisille, joka tulee monille yllätyksenä – liittyen sovituskoppeihin
-
20:45
Tutkijat löysivät "vampyyribakteerin"
-
20:33
Noora Rädyn asianajaja pitää ex-maalivahdin rangaistusta täysin kohtuuttomana – yksi lause nousee esiin: "Vaikuttaa tarkoitushakuiselta"
-
20:33
7–0: Pikkuleijonat teki rujoa jälkeä
-
Lataa lisää