KTM: Eduskunnan päätös täsmensi energiapolitiikkaa

Eduskunta päätti tänään äänin 107 - 92 hyväksyä valtioneuvoston viime tammikuussa tekemän viidettä ydinvoimalaitosyksikköä koskevan myönteisen periaatepäätöksen. Näin hankkeesta vastaava Teollisuuden Voima Oy (TVO) voi jatkaa valmisteluja ydinvoimalaitoksen rakentamiseksi.

Periaatepäätös on voimassa tästä päivästä lukien viisi vuotta. Ellei TVO jätä tässä ajassa ydinenergialain mukaista rakentamislupahakemusta, päätös raukeaa. Hallitus lähtee siitä, että yhtiö käynnistää hankintakilpailun kuluvan vuoden aikana. Kilpailun tuloksen perusteella TVO:n omistajat lopullisesti päättävät laitostyypin valinnasta. Ennen lupahakemuksen jättämistä yhtiön on myös tehtävä valinta kahden esittämänsä laitospaikkavaihtoehdon välillä. Nämä ovat Loviisan Hästholmen ja Eurajoen Olkiluoto. Kumpikin kunta on ilmoittanut olevansa halukas ottamaan laitoksen vastaan.

Rakentamisluvan ja aikanaan haettavan käyttöluvan käsittely tapahtuu valtioneuvostossa ja käsittelyyn sisältyy lain mukaisesti laajat lausunto- ja kuulemismenettelyt. On arvioitu, että valtioneuvosto on käsitellyt rakentamisluvan vuosikymmenen puolivälissä. Mikäli päätös on myönteinen, arviolta neljän vuoden rakentamisen jälkeen seuraisi lain mukainen käyttölupahakemus. Laitoksen käynnistys voisi tapahtua vuosikymmenen lopussa.

Kauppa- ja teollisuusministeriömn mukaan tehty energiapoliittinen ratkaisu tukee viime vuonna hyväksytyn kansallisen ilmastostrategian toteuttamista. Suomella on ministeriön mukaan nyt paremmat mahdollisuudet pitää kansainväliset päästövähennyssitoumuksensa. Nyt hyväksytyn periaatepäätöksen takana on näkemys, että ydinvoimavaihtoehto on sekä valtiontaloudellisesti että kansantaloudellisesti edullisin vaihtoehto perusvoiman tuottamiseen Kioton pöytäkirjan asettamissa puitteissa. Samalla se johtaa myös vakaampaan sähkön hintaan Suomessa, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

- Vaikka ratkaisu on ilmastostrategian mukaisen energiapolitiikan toteuttamisen kannalta merkittävä, se ei yksinään ole ilmastostrategian kannalta riittävä. Hallitus on jo nyt voimakkaasti panostanut ja tulee edelleen panostamaan uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tukemiseen investointiavustuksilla ja verotuksellisin keinoin. Myös sähkön kysyntää hillitään energiansäästötoimenpiteitä edistämällä. Eduskunnan tänään hyväksymät ponnet tukevat näitä ilmastostrategian keskeisiä linjauksia, KTM sanoo.

Eduskunta hyväksyi tänään myös erillisen periaatepäätöksen, joka koskee uudessa ydinvoimalaitosyksikössä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta. Täten mahdollisen uuden ydinvoimalaitosyksikönkin käytetty polttoaine sijoitettaisiin Olkiluodon kallioperään. Nykyisten neljän ydinvoimalaitosyksikön käytetyn polttoaineen loppusijoitusta koskevan periaatepäätöksen eduskunta jätti voimaan toukokuussa 2001.

TVO:n periaatepäätöshakemuksen jättämistä edelsivät ympäristövaikutusten arvioinnit kummallekin vaihtoehtoiselle sijoituspaikalle. Periaatepäätöshakemuksen yhtiö jätti valtioneuvostolle marraskuussa 2000. Säteilyturvakeskuksen alustava turvallisuusarvio hankkeesta valmistui helmikuussa 2001. Valtioneuvosto teki ydinvoimalaitosyksikön rakentamista koskevan periaatepäätöksen 17.1.2002. Ydinenergialain mukaan päätös oli vielä alistettava eduskunnan vahvistettavaksi.

Suomessa on käytössä neljä ydinvoimalaitosyksikköä, kaksi Eurajoen Olkiluodossa länsirannikolla ja kaksi Loviisassa etelärannikolla. Ydinvoiman osuus sähkön kulutuksesta on 27 %. Muita huomattavia tuotantomuotoja ovat vesivoima 16 % sekä yhteistuotanto eri polttoaineilla 32 % ja lauhdutusvoimalla 13 %. Uusiutuvien energialähteiden osuus Suomen sähkönhankinnasta on 29 %.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat