Mainos

Kruunu vahvistui Ruotsin Emu-ilmoituksesta huolimatta

Kruunu vahvistui tänään Ruotsin sosiaalidemokraattien jätettyä oven auki Ruotsin liittymiselle EU:n rahaliittoon Emuun ensi vuosituhannen alussa. Myös arvopaperimarkkinat reagoivat myönteisesti tietoon. Markkinoilla arvostettiin pääministeri Göran Perssonin ilmoitusta, että Ruotsilla on oltava pikavalmius liittyä Emuun ensi vaalikaudella.

Säästöpankki Sparbanken Sverigen pääekonomi Hubert Fromlet luonnehtikin sosiaalidemokraattien lausumaa "pehmeäksi eiksi". Vasta nyt keskustelu Emusta voi kunnolla alkaa, kun hallituspuolue on muotoilemassa lopullista päätöstään.
-Olisi lapsellista uskoa, että Emun ulkopuolelle jättäytyminen helpottaisi hallituksen ja keskuspankin työskentelyä. Taistelu työttömyyttä vastaan ei muutu helpommaksi eikä rahapolitiikka riippumattomammaksi Emun ulkopuolella, Fromlet arvioi.

Ruotsin työnantajaliitto ja teollisuusliitto arvostelivat sosiaalidemokraattien päätöstä. Teollisuusliiton toimitusjohtaja Per Olofsson varoitti, että yrityksille koituu vaikeuksia Ruotsin jättäytymisestä rahaliiton ulkopuolelle.

Myös työnantajaliitto SAF:n pääekonomi Jan Herin uskoo, että pk-yritysten kustannukset nousevat ja riskit lisääntyvät päätöksen myötä. Samalla yritysten kilpailuasema heikkenee. Metalliliiton puheenjohtajan Göran Johnssonin mielestä ilmoitus merkitsee, että Ruotsi saattaa mennä mukaan Emuun jo ennen vuotta 2002. Johnsson kuuluu sosiaalidemokraattien toimeenpanevaan valiokuntaan, joka päätöksen valmisteli.

Johnsson olisi halunnut muotoilla kompromissina syntyneen lausunnon hieman toisin, mutta tärkeintä on hänen mielestään, että ovi Emuun on avoinna.

Oppositio: Demarit eivät kanna vastuutaan

Ruotsin pääoppositiopuolueen, maltillisen kokoomuksen, ensimmäinen varapuheenjohtaja Lars Tobisson arvosteli puolestaan hallituspuoluetta vastuuttomuudesta ja johtajuuden puutteesta. Hänen mukaansa Ruotsin on nyt varauduttava korkojen nousuun. Lisäksi maan poliittinen vaikutusvalta Euroopassa vähenee.
-Päätös jäädä ulkopuolelle on käsittämätön muille EU-maille, jotka tekevät parhaansa päästäkseen mukaan heti alusta, Tobisson huomautti.

Ruotsin ympäristöpuolue suhtautuu Emu-ilmoitukseen kriittisesti, sillä monet merkit viittaavat puolueen mielestä nyt siihen, että Ruotsia ollaan viemässä Emuun ensi vaalikaudella.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.