KRP tutkii Vihriälän puuhat RAY:ssä

Keskusrikospoliisi on päättänyt käynnistää esitutkinnan entisen kansanedustajan Jukka Vihriälän (kesk.) toiminnasta Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) hallituksen puheenjohtajana. KRP epäilee Vihriälän syyllistyneen lahjuksen ottamiseen sekä virka-aseman väärinkäyttöön.

Vihriälä sanoo MTV3:lle jatkavansa työtään kunnallispolitiikassa. Hän kertoo arvioivansa poliittisen uransa edellytyksiä vasta poliisitutkinnan jälkeen. Vihriälä on Seinäjoen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.

RAY teki tiistaina keskusrikospoliisille tutkintapyynnön, jossa se pyysi KRP:tä selvittämään, onko Vihriälä syyllistynyt johonkin rikokseen osallistuessaan RAY:n tukien jakamiseen säätiöille ja yhdistyksille, jotka ovat tukeneet Vihriälän omaa vaalikampanjaa.

"En osaa sanoa, teinkö rikoksen"

KRP:n mukaan Vihriälän on syytä epäillä syyllistyneen rikoksiin, kun hän osallistui vuosina 2006–2007 RAY:n hallituksen kokouksiin, joissa tehtiin hallitukselle ehdotuksia RAY:n avustusten jaosta.

Vihriälä ei jäävännyt itseään avustuskäsittelyissä keskustapuoluetta lähellä olevan Nuorisosäätiön osalta, vaikka hän itse sai samaan aikaan Nuorisosäätiöltä avustusta vaalityöhönsä. Tältä osin KRP epäilee häntä virka-aseman väärinkäytöstä.

Ottaessaan Nuorisosäätiöltä vastaan avustuksia Vihriälä on KRP:n mukaan saattanut puolestaan syyllistyä lahjuksen ottamiseen. KRP katsoo, että vaalityöhön annetut avustukset ovat voineet vaikuttaa Vihriälän toimintaan RAY:n avustusten jaossa.

Hän olisi toisin sanoen saattanut ohjata RAY:n rahaa Nuorisosäätiölle palkkioksi vaalityönsä rahoittamisesta.

– En minä osaa sanoa, olenko syyllistynyt rikokseen, Vihriälä sanoo nyt.

Eikö Vihriälä siis osannut arvioida, syyllistyykö hän rikokseen hoitaessaan tärkeää yhteiskunnallista tehtäväänsä RAY:n johdossa?

– En nähnyt, että kaupanteko olisi ollut esteenä tämmöiselle, Vihriälä sanoo.

Hän selittää tarkoittavansa vaalirahoitukseensa liittyvän taulukaupan ja Raha-automaattiyhdistyksessä tekemiensä avustuspäätösten yhteyttä.

Vankeusrangaistus uhkaa

Rikostarkastaja Erkki Rossi KRP:stä kertoo, että poliisi on ollut Vihriälään puhelimitse yhteydessä.

–Häntä ei ole vielä kuulusteltu. Puhelinkeskustelua en voi kommentoida, Rossi sanoo.

Hän arvioi, että esitutkinta vie loppuvuoden.

– Tavoitteenamme on saada sen tämän vuoden aikana valmiiksi.

Enimmäisrangaistus Vihriälän tekemiksi epäillyistä rikoksista on kaksi vuotta vankeutta.

KRP käy seuraavaksi läpi asiakirjoja ja kyselee eri tahoilta tietoja Vihriälän toiminnasta.

– Lisäksi odotamme, että Raha-automaattiyhdistyksen tarkastuskierros päättyy ja Patentti- ja rekisterihallituksen tarkastus valmistuu, Rossi sanoo

Hänen mukaansa Vihriälää kuullaan, kun tarkastukset ovat valmiit.

RAY nimitti tänään kansanedustaja Hannes Mannisen (kesk.) hallituksensa puheenjohtajaksi vuoden loppuun saakka.

22.9.

Lue myös:

    Uusimmat